В Україну прибула глава МЗС Бельгії, яка незаконно приїжджала до Криму

Лябіб визнала, що потрапила у Крим із порушеннями
Фото: ЕРА
Глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб повідомила 27 листопада у Twitter про свій візит до України.

Дипломатка опублікувала своє фото з Бородянки Київської області, постраждалої внаслідок вторгнення російських окупантів, і показала створену там роботу художника Бенксі.

"Бородянка, стратегічно важливе місто на в'їзді до Києва, із початку війни була об'єктом кількох нападів. Бенксі залишив яскравий відблиск надії, переосмисливши боротьбу Давида з Голіафом", написала Лябіб.

Із серії твітів глави МЗС Бельгії випливає також, що вона побувала в Бучі, де російські окупанти вчиняли воєнні злочини, на гуманітарному заході від дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) й у Національному художньому музеї України в Києві, де зустрічалася з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком.

Контекст:

Лябіб очолила МЗС Бельгії 15 липня. Вона замінила на цій посаді Софі Вільмес. До цього Лябіб була журналісткою, ведучою новин, робила репортажі про бойові дії в Афганістані, також зняла документальний фільм про жінок в Афганістані.

Працюючи журналісткою, улітку 2021 року Лябіб відвідувала окупований Крим – висвітлювала фестиваль, який відбувався у Севастополі. Канал RTBF, де вона тоді працювала, 27 липня повідомив, що Лябіб вирушила туди за російською візою. Канал зазначив, що світ не визнає анексії Криму, а поїздки на територію острова – незаконні. Про існування процедури в'їзду через територію України каналу також відомо, але російську процедуру там називають "менш складною".

Як зазначала "Європейська правда", у серпні минулого року, розповідаючи про цю поїздку каналу RTBF, Лябіб не дала прямої відповіді на запитання, вона повернулася "з України чи з Росії". Пізніше у тому самому ефірі, повертаючись до теми поїздки у Крим, вона сказала, що була "у Росії". "Цей фестиваль у Криму буде темою документального фільму, який ви зараз готуєте?" – запитав її ведучий. "Так, і для цього я поїхала до Росії", – відреагувала Лябіб.

У МЗС України повідомили 27 липня, що ведуть діалог із бельгійською стороною "для встановлення всіх обставин поїздки й ухвалення рішень щодо подальших двосторонніх контактів".

31 серпня Лябіб зустрілася у Празі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою і визнала, що вона порушила законодавство, відвідуючи окупований Росією у 2014 році Крим.