ВАКС відправив мера Мукачева під варту

Суд відправив Балогу під варту на два місяці з правом внесення 30 млн грн застави
Фото: Андрій Балога - Мукачівський міський голова / Facebook

Вищий антикорупційний суд обрав міському голові на Закарпатті, якого спільно з іншими особами підозрюють у зловживанні службовим становищем із метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки комунальної власності площею понад 3 га, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави. Про це 26 червня повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура в Telegram.

Хоч САП не називає імені підозрюваного, із матеріалів справи випливає, що йдеться про мера Мукачева Андрія Балогу, якого підозрюють у земельних махінаціях.

"Суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави, з покладенням відповідних процесуальних обов'язків", – ідеться в повідомленні.

Як зазначив журналіст Олег Новіков у Telegram, Балогу заарештували на два місяці.

У разі внесення 30 млн грн застави, як вказано в повідомленні, підозрюваний вийде із СІЗО під такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою, не відлучатися з міста Мукачева Закарпатської області без дозволу, повідомляти про зміну місця свого проживання й місця роботи, утримуватися від спілкування з низкою осіб, здати на зберігання закордонні паспорти й носити електронний браслет.

Контекст:

10 жовтня 2023 року в Балоги, голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо й у низці компаній провели обшуки через підозру в корупційній схемі продажу комунальної землі навколо стадіону "Авангард". Про це виданню "ГОРДОН" повідомили джерела у Службі безпеки України.

25 червня Національне антикорупційне бюро України повідомило про затримання Балоги й низки інших осіб, підозрюваних у земельних махінаціях, які призвели до 74,9 млн грн збитків територіальній громаді. Серед фігурантів, як зазначив журналіст Віталій Глагола, й голова Мукачівської райради Михайло Ланьо.