ВАКС засудив голову Харківського окружного адмінсуду до п'яти років позбавлення волі

Харківський окружний адміністративний суд очолювала Ольга Панченко, восени 2020 року її усунули від здійснення правосуддя
Фото: kharkivoda.gov.ua
31 січня колегія суддів Вищого антикорупційного суду оголосила вирок, яким визнали винною в наданні неправомірної вигоди голову Харківського окружного адміністративного суду. Про це повідомили ВАКС і САП.

У повідомленнях не назвали імені засудженої, але йдеться про суддю Ольгу Панченко.

За вироком суду їй призначили покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посаду судді на три роки. Вирок ВАКС можна оскаржити протягом 30 днів від моменту його оголошення в суді апеляційної інстанції.

У САП нагадали, що, за даними слідства, голова суду намагалася чинити тиск на одного із суддів окружного суду, а також спробувала його підкупити хабарем за ухвалення рішення на користь третіх осіб.

Її викрили одразу після передання хабаря 21 вересня 2020 року в межах спільної операції детективів НАБУ і CБУ за процесуального керівництва прокурорів САП.

Хабар, який голова суду пропонувала підлеглій, становив $3 тис., зазначили у ВАКС.


Контекст:

21 вересня 2020 року детективи НАБУ спільно зі Службою безпеки України викрили голову ХОАС одразу після передання їй неправомірної вигоди.

Про те, що на хабарництві спіймали Панченко, повідомив у Facebook Центр протидії корупції. За його даними, у Панченко зарплата 1,3 млн грн на рік, а викрили її на хабарі $3 тис.

22 вересня Панченко оголосили підозру у справі про хабарництво (ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України). За даними САП, "керівниця суду намагалася чинити тиск на одного із суддів окружного суду, а надалі спробувала його "підкупити" за ухвалення рішення на користь комерційної компанії в адміністративній справі із земельного питання".

У вересні Панченко обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, а в жовтні усунули від здійснення правосуддя.

30 березня 2021 року її справу передали до суду.