"Складно адаптуватися до життя без посади". В Офісі президента прокоментували інтерв'ю Авакова

В Офісі президента заявили, що Аваков мав досить можливостей, щоб якісно змінити державу
Фото: mvs.gov.ua
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков хоче повернути собі владу, тому "ушляхетнює власне минуле" та "шукає союзників в олігархічних структурах". Про це Подоляк заявив у коментарі "Бабелю", коментуючи інтерв'ю Авакова, яке вийшло 4 листопада на телеканалі "Україна 24".

В інтерв'ю Аваков різко розкритикував рішення чинної влади, зокрема санкції РНБО, заявив, що кілька місяців перед відставкою "відчував дискомфорт", тому що "все вивітрюється в інтриги", і розкритикував підготовку до опалювального сезону.

Подоляк назвав ці заяви "абсолютно традиційними" і розрахованими на суспільне "безпам'ятство".

"Суспільство має зробити вигляд, що чує ці заяви не від людини, яка ще буквально вчора була владою. Але я розширив би рамки обговорення. Коли будь-яка людина, і зараз не про пана Авакова, довго перебуває на високій посаді, їй складно адаптуватися до життя без посади. Це просто психологія – люди сумують за владою та за можливостями, які вона дає", – заявив радник глави ОП.

Він підкреслив, що Аваков протягом кількох років мав багато можливостей, щоб якісно змінити державу, а також продемонструвати, що поліція вміє розкривати гучні злочини.

"Упродовж пʼяти років без його слова не ухвалювалися найважливіші рішення. Протягом двох років він міг запропонувати абсолютно будь-які – навіть найреволюційніші – перетворення", – сказав Подоляк і запитав, скільки часу ще потрібно Авакову для того, щоб довести свою ефективність.

Сам Аваков в інтерв'ю заявив, що "нікуди не подінеться" з політики і хоче створювати "баланс, який би рухав нашу країну вперед". Подоляк вважає, що "якщо боротися лише за певний "баланс", який зберігає представників старої системи, то суспільство це точно не підтримає".

Контекст:

Аваков очолював МВС із лютого 2014 року. Він входив до складу урядів Арсенія Яценюка, Володимира Гройсмана, Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля.

У жовтні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що в новому уряді Аваков має випробувальний строк. У травні 2020 року Зеленський назвав Авакова "потужним міністром" та заявив, що той має довести до кінця розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Улітку 2020 року в Києві та інших містах України відбулася серія протестів, учасники яких вимагали відставки Авакова. Мітингувальники, зокрема, висловлювали претензії до роботи правоохоронців у розслідуванні справ щодо вбивств журналіста Павла Шеремета та херсонської активістки Катерини Гандзюк, критикували реформу поліції.

13 липня 2021 року Аваков подав заяву про відставку з посади міністра внутрішніх справ. ЗМІ писали, що подати у відставку його попросив Зеленський.

15 липня Верховна Рада України прийняла заяву Авакова про відставку і звільнила його. Сам Аваков на засідання парламенту не прийшов.

Глава держави запропонував лише одного кандидата на пост міністра – тодішнього голову комітету Ради з питань правоохоронної діяльності, нардепа від "Слуги народу" Монастирського. Сам Монастирський заявив, що "йде на жертву".

Верховна Рада 16 липня призначила Монастирського главою МВС.