Венедіктова: Справою "Роттердам плюс" має займатися новий очільник САП

НАБУ повідомило 27 січня про поновлення справи "Роттердам плюс"
Фото: НАБУ / Facebook

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова висловила небажання нести відповідальність за майбутні вердикти суду у справі "Роттердам плюс".

Справою "Роттердам плюс" має займатися новий глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), який перегляне всі матеріали і зрозуміє, як правильно діяти далі. Про це повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова 18 лютого під час звіту у Верховній Раді, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Цією справою має займатися новий очільник САП, який зможе передивитися матеріали, передивитися процесуальні рішення всіх і зрозуміти, як правильно діяти, як правильно формувати групу. Тому що Вищий антикорупційний суд (ВАКС) двічі відповів на питання, наскільки можна змінювати групу і наскільки не можна. І ВАКС у цьому визначився", – сказала Венедіктова.

Водночас генпрокурорка заявила про небажання нести відповідальність за майбутні вердикти суду у справі "Роттердам плюс".

"Це справа виключно антикорупційної інфраструктури. Я вважаю так", – підкреслила Венедіктова.

САП повідомила 28 серпня 2020 року про закриття справи "Роттердам плюс" у частині, що стосується підозрюваних, через брак достовірних і вичерпних доказів завдання збитків. 8 серпня закінчувався строк проведення розслідування, яке триває три з половиною роки, з березня 2017-го. Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зобов'язане було завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв'язку з відсутністю складу злочину. ВАКС підтримав це рішення.

НАБУ 27 жовтня повідомило про відновлення справи.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 18 листопада припинила всі провадження з оскарження рішення прокуратури закрити справу "Роттердам плюс" через відсутність складу злочину. Антимонопольний комітет України також закрив розслідування щодо формули "Роттердам плюс" у зв'язку з відсутністю порушень.

21 січня 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повторно закрила справу "Роттердам плюс" через відсутність у ній складу злочину.

27 січня про відновлення цієї справи повідомило НАБУ. Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, коментуючи цей факт, нагадала, що Вищий антикорупційний суд уже двічі погодився з рішенням процесуального керівника у цій справі Віталія Пономаренка про закриття провадження.