Венс розповів, яким може бути план Трампа щодо завершення війни РФ проти України

Трампа бояться в Росії, вважає Венс
Фото: EPA

"Мирний план" кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа після завершення війни країни-агресора РФ проти України може передбачати створення демілітаризованої зони за нинішньою лінією розмежування, а також нейтральний статус Києва. Про це в інтерв'ю, опублікованому 12 вересня на YouTube-каналі Shawn Ryan Show, повідомив кандидат у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс.

"Росія хоче, щоб ця війна закінчилася. Україна хоче, щоб ця війна закінчилася. Європа, яка, до речі, недофінансувала цю війну, поки американські платники податків були дуже щедрими до українців, хоче, щоб ця війна закінчилася, бо вона підвищує ціни на енергоносії, – наголосив Венс. – Думаю, це [мирний план] має такий вигляд: Трамп сідає і говорить росіянам, українцям, європейцям: "Вам, хлопці, треба визначитися, яким є мирне врегулювання".

А воно, як зазначив соратник Трампа, імовірно, виглядає так:

  • поточна лінія розмежування між Росією й Україною стає схожою на демілітаризовану зону, значною мірою укріплену, щоб росіяни не вторглися знову;
  • Україна зберігає свою незалежність і суверенітет;
  • Росії дають гарантії нейтралітету України, що та не вступає в НАТО й схожі організації.

"Думаю, президент Трамп поїде туди [до Європи для врегулювання] як обраний президент. Його бояться в Росії, через нього переймаються в Європі, бо знають, що він має на увазі те, що каже. І я думаю, що він зможе дійти згоди дуже швидко", – зазначив Венс.

За його словами, якщо не вдається залагодити війну, то можна хоча б її зупинити.

Контекст:

Трамп неодноразово заявляв, що в разі обрання главою держави закінчить війну Росії проти України до інавгурації в січні 2025 року (також він стверджував, що може домовитися про закінчення війни упродовж доби). Водночас він ніколи не деталізував свій план, заявляючи лише, що досягне прямих переговорів між керівництвом РФ і України.