Верещук: Нас лякали, що якщо ми не візьмемо черговий транш МВФ – усе, упадемо на коліна. Не взяли, вижили

Ірина Верещук: Зараз ми застабілізувалися, ми не падаємо, але ми й не ростемо так, як потрібно
Фото надала пресслужба Ірини Верещук
Щоб оцінити економічну політику, яку проводить влада в Україні, потрібно зрозуміти глибину падіння після кризи, зазначила народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Верещук в ефірі програми "Хард з Влащенко". Відео політикиня опублікувала у своєму Facebook.

"Щоб оцінити економічну політику України, треба зрозуміти глибину падіння після коронакризи. Тому що наразі ми його застабілізували, ми не падаємо, але ми й не ростемо так, як потрібно. І тому політика – це політика виживання. Очевидно, що тут є як об'єктивні, так і суб'єктивні чинники, – зазначила Верещук. – Можливо, наші західні партнери бояться інфляції, яка може бути спричинена неконтрольованим друкуванням [грошей]. Імовірно, на це є причини, можливо, це дійсно допомагає. Нас лякали, що якщо ми не візьмемо у кредит черговий транш МВФ, біда, усе, упадемо на коліна. Не взяли? Вижили? Так, є певні інші чинники, як-от ціни на сталь, ціни на зерно. Так, нам допомагає світова кон'юнктура. Але немає катастрофи, ми повинні шукати резерв у себе".

Контекст:

За даними Держстату, у IV кварталі 2020 року падіння реального ВВП України сповільнилося.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що торік Україна втратила 4,5% ВВП, а 2021 року зростання економіки України становитиме більш ніж 4,6%.

У січні Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП України на цей рік. На думку аналітиків банку, 2021 року економіка України зросте на 3%, 2022-го – на 3,1%.

Мінекономіки прогнозувало падіння ВВП України за підсумками I кварталу 2021 року на рівні 3%. Але в оновленому макропрогнозі міністерство погіршило очікування зростання реального ВВП України 2021 року з 4,6% до 4,1%, а 2022-го – із 4,3% до 3,8%.

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у першому кварталі 2021 року порівняно з попереднім кварталом і з урахуванням сезонного чинника знизився на 1,2%, а порівняно з першим кварталом 2020 року – на 2,2%.