Верховна Рада проголосує за обрання спікера 8 жовтня. На посаду претендує троє нардепів

Нового спікера Рада обере 8 жовтня
Фото: Верховна Рада України / Facebook
Верховна Рада України голосуватиме за кандидатів, які претендують на посаду спікера парламенту, 8 жовтня. Про це перед закриттям засідання Ради повідомила заступниця голови парламенту Олена Кондратюк, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

З п'яти кандидатів, яких висунули парламентські фракції, у голосуванні візьме участь троє. Голова фракції партії "Голос" Ярослав Железняк і позафракційний нардеп Гео Лерос зняли свої кандидатури.

На посаду спікера претендують нинішній перший віцеспікер Руслан Стефанчук, а також два представники "Європейської солідарності" – Олексій Гончаренко і Яна Зінкевич.

"Шановні колеги, я не буду приймати участь у голосуванні. Я бачу достойних колег від опозиції. Це Гео Лерос. Щонайменше деяким із представників вашої команди ("Слуги народу". – "ГОРДОН") буде важче його виносити з крісла спікера, ніж із цієї трибуни. Тому прошу його підтримати. Яна Зінкевич. Вона не тільки буде головою парламенту, а як лікар зможе вилікувати деяких присутніх тут, у тому числі від ментальних проблем. Або, якщо ми хочемо додати драйву, можемо призначити главою парламенту представника півночі Одеської області", – сказав Железняк.

Раніше сьогодні Гончаренко і Лерос висунули один одного на посаду спікера парламенту.

Контекст:

7 жовтня Рада звільнила спікера Дмитра Разумкова. За відкликання Разумкова віддало голоси 284 нардепи, проти – 74, утрималося – шестеро.

Разумков став спікером Ради 29 серпня 2019 року. З травня до грудня 2019 року він був головою пропрезидентської партії "Слуга народу", пройшов у Раду під першим номером її виборчого списку. До участі в парламентських виборах був політтехнологом, займався бізнесом.

У парламентської фракції "Слуга народу" і Разумкова були розбіжності щодо закону про олігархів. Спікер вважає, що реєстр олігархів має створювати незалежна комісія, а не Рада національної безпеки і оборони, як це передбачено в законопроєкті. Він подавав свої правки до законопроєкту, а також звернувся до Венеціанської комісії з проханням оцінити його, усупереч рішенню фракції. Після ухвалення законопроєкту в другому читанні Разумков заявив про спроби фальсифікації тексту документа.

В Офісі президента ситуацію, що склалася, назвали "світоглядним конфліктом". У фракції конфлікт із Разумковим назвали "складною виробничою ситуацією".

30 вересня лідер фракції Давид Арахамія почав збір підписів про голосування за відкликання голови парламенту. 2 жовтня нардеп від "Слуги народу" Олексій Устенко повідомив, що його фракція зібрала достатню кількість підписів, необхідних для ініціювання відкликання Разумкова з посади спікера Ради.

Унаслідок конфлікту у "Слузі народу" вирішили не запрошувати Разумкова на виїзне засідання фракції у Трускавці Львівської області.

Претендентом на посаду голови Ради називають Стефанчука. Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко говорив, що готовий обійняти посаду віцеспікера. Розглянути питання призначення нових членів президії Ради планують 8 жовтня.