Верховна Рада збільшила чисельність Збройних сил України

Проти законопроєктів ніхто не голосував
Фото: Верховна Рада України / Facebook
16 липня Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкти №5557 і №5558, внаслідок ухвалення яких збільшила чисельність Збройних сил України (ЗСУ) із 250 тис. до 261 тис., із них 215 тис. – військовослужбовці. Про це передає кореспондент видання "ГОРДОН".

До порядку денного питання подали документом за підписом усіх фракцій і груп парламенту.

За законопроєкт №5557 "Про засади національного спротиву" (у ньому, зокрема, прописано функціонування територіальної оборони) проголосувало 313 народних депутатів, за №5558, яким вносять зміни до законодавства у зв'язку з ухваленням закону про основи національного спротиву, – 312 нардепів.

Жодного голосу проти не було.

Ухвалення законів збільшує чисельність ЗСУ на 11 тис. людей. У пояснювальній записці до документа необхідність його ухвалення пояснюють тривалою агресією Росії проти України.

Обидва законопроєкти подав до Ради у травні президент України Володимир Зеленський.

Контекст:

Згідно із законом, ухваленим 2015 року, чисельність Збройних сил України не мала перевищувати 250 тис. людей, зокрема 204 тис. військовослужбовців.

2014 року Росія окупувала Крим і розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають на Донбасі між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

У жовтні того самого року Міністерство оборони України спільно із громадськими організаціями почали обговорювати план створення системи територіальної оборони.

У листопаді 2015 року Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про територіальну оборону (№2489а). Документ пропонував внести до законів про місцеву державну адміністрацію, про оборону України, про військовий обов'язок і військову службу, про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України зміни, які б урегулювали питання підготовки і ведення територіальної оборони. Цього документа не ухвалили.