Верховна Рада ратифікувала Римський статут

Документ підтримав 281 нардеп
Фото: depositphotos.com

Верховна Рада 21 серпня підтримала законопроєкт №0285 щодо ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), який ще називають Римським статутом. Про це в Telegram повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

За словами нардепа, документ підтримав 281 народний обранець.

"Дуже важка дискусія була під час розгляду. Було багато виступів і за, і проти", – зазначив Железняк.

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд, який базується в Гаазі (Нідерланди), діє на підставі Римського статуту, який ухвалили 1998 року, він набув чинності з 2002 року. Він розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду й воєнні злочини. Водночас юрисдикція суду поширюється лише на держави, які ратифікували Римський статут.

2015 року Україна повідомила МКС про визнання юрисдикції Римського статуту щодо злочинів проти людяності й воєнних злочинів, скоєних із моменту початку агресії РФ.

21 серпня 2023 року в Офісі президента заявляли, що зараз не час для ратифікації Римського статуту. За словами тепер колишнього заступника глави ОПУ Андрія Смирнова, розглядати ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Україні варто вже після перемоги у війні проти РФ.

15 серпня президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті законопроєкт щодо ратифікації Україною Римського статуту.