Мережко: Після ратифікації Римського статуту Україна зможе безпосередньо вимагати арешту Путіна від держав – його учасниць

МКС не матиме юрисдикції над громадянами України щодо воєнних злочинів протягом семи років після ратифікації Римського статуту
Фото: depositphotos.com

Ратифікувавши Римський статут, Україна зможе брати участь у роботі органів Міжнародного кримінального суду й матиме більший вплив, заявив нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. Про це він сказав у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, наголосив він, у разі появи нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна на території держав, які імплементували статут, Україна зможе безпосередньо звертатися до такої держави й вимагати заарештувати Путіна й інших російських воєнних злочинців згідно з ордером на арешт, який видав Міжнародний кримінальний суд.

"Ратифікація Римського статуту зробить Україну повноправним членом родини Міжнародного кримінального суду, до якої зараз належать 124 держави. Будучи повноправною учасницею Міжнародного кримінального суду, Україна зможе брати участь у роботі його органів і матиме більший вплив", – сказав Мережко.

За словами голови комітету, ратифікація також пришвидшить процес розслідування МКС злочинів проти людяності, які було скоєно під час Революції гідності проти її учасників, а також російських воєнних злочинів.

"Щодо якихось ризиків для України, то їх немає, оскільки Україна вже погодилася на юрисдикцію цього суду. Узагалі Міжнародний кримінальний суд, його юрисдикція, має, так би мовити, допоміжний характер щодо національних правоохоронних органів. Тобто, у принципі, Міжнародний кримінальний суд розглядає справу тоді, коли, наприклад, національна судова система не у змозі або не хоче розглядати цю справу. Оскільки українська правоохоронна система, зокрема й судова система, функціонує ефективно, якихось ризиків у цьому плані немає", – вважає Мережко.

Він також звернув увагу, що суд не матиме юрисдикції над громадянами України щодо воєнних злочинів протягом семи років після ратифікації.

Мережко наголосив, що "Путін і його поплічники бояться ратифікації Україною Римського статуту", тому що це прискорює перспективу їх притягнення до відповідальності.

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд, який базується в Гаазі (Нідерланди), діє на підставі Римського статуту, який ухвалили 1998 року, він набув чинності з 2002 року. Він розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду й воєнні злочини. Водночас юрисдикція суду поширюється лише на держави, які ратифікували Римський статут.

Україна не ратифікувала Римського статуту, однак 2015 року повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності й воєнних злочинів, скоєних із моменту початку агресії РФ.

21 серпня 2023 року в Офісі президента заявляли, що зараз не час для ратифікації Римського статуту. За словами тепер колишнього заступника глави ОПУ Андрія Смирнова, розглядати ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Україні варто вже після перемоги у війні проти РФ.

15 серпня президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті законопроєкт щодо ратифікації Україною Римського статуту.