Мексика відхилила прохання України заарештувати за ордером МКС Путіна, запрошеного на інавгурацію нової президентки

Обрадор заявив, що заарештувати Путіна "не в його владі"
Фото: ЕРА

Мексика не заарештує нелегітимного президента Росії Володимира Путіна, якого Міжнародний кримінальний суд підозрює у викраденні українських дітей, якщо він приїде на інавгурацію нової президентки Клаудії Шейнбаум у жовтні. Про це 7 серпня повідомив чинний глава держави Андрес Мануель Лопес Обрадор, пише Reuters.

За його словами, мексиканська влада "не може цього зробити". Обрадор наголосив, що це "не в його владі", зазначає агентство.

8 серпня посольство України в Мексиці заявило у Facebook, що вірить у рішучість мексиканської влади виконати обов'язки щодо Римського статуту й затримати російського диктатора.

"Віримо, що Мексика в будь-якому разі виконає міжнародний ордер на арешт, передавши вищезгаданого судовому органу ООН у Гаазі", – написали в дипломатичному відомстві.

Контекст:

У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт Путіна й дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової через депортацію українських дітей у Росію.

Шейнбаум перемогла на виборах президента Мексики, які відбулися 2 червня 2024 року. Вона стала першою жінкою, яку у країні обирали президентом.

Про те, що Шейнбаум запросила Путіна на свою інавгурацію, повідомляли ЗМІ.

Мексика перебуває під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду. Країна підписала Римський статут 2005 року. Ця обставина може ускладнити візит Путіна в цю країну, зазначало El Universal.