Україна вірить, що Мексика заарештує Путіна, якщо той приїде на інавгурацію нової президентки в жовтні

Путін є воєнним злочинцем, ордер на арешт якого видав МКС, нагадали в посольстві України в Мексиці
Фото: kremlin.ru (ілюстративне)

Україна закликала Мексику заарештувати нелегітимного російського президента Володимира Путіна, якщо той приїде на інавгурацію нової президентки Клаудії Шейнбаум 1 жовтня. Про це йдеться в повідомленні посольства України в Мексиці, опублікованому на його сторінці у Facebook 8 серпня.

В українському диппредставництві висловили вдячність Мексиці за запрошення на інавгурацію президента України Володимира Зеленського.

Там зазначили, що визнають той факт, що Мексика запрошує на інавгурацію представників усіх країн, з якими має дипвідносини, проте нагадали Мехіко про наявність ордера МКС на арешт Путіна.

"Ми сподіваємося, що уряду Мексики відомо, що Володимир Путін є воєнним злочинцем, підозрюваним у викраденні й примусовій депортації українських дітей у Росію, ордер на арешт якого видав Міжнародний кримінальний суд, юрисдикцію якого визнає Мексика, – ідеться в повідомленні. – Віримо, що Мексика в будь-якому разі виконає міжнародний ордер на арешт, передавши вищезгаданого судовому органу ООН у Гаазі".

Контекст:

У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт Путіна й дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової через депортацію українських дітей у Росію.

Шейнбаум перемогла на виборах президента Мексики, які відбулися 2 червня 2024 року. Вона стала першою жінкою, яку у країні обрали президентом.

Про те, що Шейнбаум запросила Путіна на свою інавгурацію, повідомляли ЗМІ.

Мексика перебуває під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду. Країна підписала Римський статут 2005 року. Ця обставина може ускладнити візит Путіна в цю країну, зазначало  El Universal.