Мексика запросила Путіна на інавгурацію президентки. Країна визнає юрисдикцію МКС

Команда Шейнбаум передала запрошення Путіну
Фото: EPA

Нова президентка Мексики Клаудія Шейнбаум запросила нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна на свою інавгурацію, яка відбудеться 1 жовтня. Про це пише мексиканське видання El Universal.

Команда Шейнбаум почала розсилати запрошення президентам різних країн бути спеціальними гостями на інавгурації. Одне з офіційних запрошень дійшло до Путіна, його надіслали через посольство Мексики в Росії.

У посольстві підтвердили російському виданню "Известия", що Путін дістав запрошення. У диппредставництві уточнили, що він ухвалить рішення, братиме він участь у церемонії сам чи призначить іншого високопосадовця, який зробить це від його імені.

Мексика – під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду (МКС), нагадує El Universal. Країна підписала Римський статут 2005 року. Ця обставина може ускладнити візит Путіна до цієї країни.

Контекст:

У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт Путіна й дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової через депортацію українських дітей до Росії.

Шейнбаум перемогла на виборах президента Мексики, які відбулися 2 червня 2024 року. Вона стала першою жінкою, яку у країні обирали президентом.