Вибори в Харкові відбулися із серйозними порушеннями законодавства – "Опора"

Явка виборців на виборах мера Харкова становила менше ніж 30%

Фото: city.kharkov.ua

Позачергові вибори мера Харкова супроводжували серйозні порушення вимог законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів. Про це 1 листопада повідомляє громадянська мережа "Опора".

Найчастішими порушеннями стали видавання бюлетенів без документів, демонстрування виборцями результатів волевиявлення та спроби фотографування бюлетенів.

Також зафіксовано ознаки впливу на волевиявлення громадян, коли виборців удома схиляли голосувати за Ігоря Терехова.

Під час завершального етапу виборів члени ДВК намагалися обмежити можливість спостерігачів "Опори" контролювати підрахування голосів.

За інформацією "Опори", під час підрахування голосів не було дотримано законної процедури на 13,82% дільниць округу.

"Передвиборча кампанія в Харкові супроводжувалася масштабними зловживаннями бюджетними адміністративними ресурсами в інтересах кандидата на посаду Ігоря Терехова та суміщенням ним агітаційної та посадової активності", – заявляють спостерігачі.

Контекст:

Позачергові вибори мера Харкова відбулися 31 жовтня. Їх було призначено у зв'язку зі смертю попереднього голови міста Геннадія Кернеса, який помер через ускладнення після COVID-19 у грудні 2020 року.

На посаду мера Харкова претендувало 10 кандидатів.

За даними центру "Соціальний моніторинг", за Ігоря Терехова віддали голоси 51,9% тих, хто проголосував, за Михайла Добкіна – 27.6%. На третьому місці екзитполу – кандидат від "Європейської солідарності" Олександр Скорик (6,4%), на четвертому – єдиний кандидат від демократичних сил Костянтин Немічев (5,1%). Далі список має такий вигляд: Аліна Мустафаєва, Володимир Плетньов, Денис Ярославський, Дмитро Маринін, Сергій Ряполов, Віктор Величков. 

За даними громадянської мережі "Опора", явка виборців на виборах мера Харкова становила 28,6%.

У поліції повідомляли, що за час виборчої кампанії надійшло 208 повідомлень про порушення, у "день тиші" 30 жовтня – 16.

31 жовтня 2021 року Нацполіція України зареєструвала понад 100 повідомлень, пов'язаних із виборчим процесом.

Колишній народний депутат України, кандидат у мери Харкова Михайло Добкін вважає, що буде другий тур виборів на посаду міського голови. За його інформацією, Ігор Терехов на виборах мера набрав 41% голосів.