Вибори в Україні будуть відразу після війни – Єрмак

Єрмак відповів на запитання, коли в Україні будуть вибори
Фото: ЕРА

Вибори в Україні відбудуться відразу після закінчення війни. Про це в інтерв'ю Corriere della Sera, яке опублікували 27 жовтня, заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

Він зазначив, що президент України Володимир Зеленський чітко заявив, що хоче, щоб усі українські військовослужбовці, а також біженці за кордоном мали можливість проголосувати.

"Але зараз ресурси мають іти на війну", – додав Єрмак.

Контекст:

Чергові президентські вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Однак у ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану вказано, що в умовах воєнного стану (цей режим в Україні діє із 24 лютого 2022 року) заборонено проводити президентські й парламентські вибори.

Західні партнери говорили про необхідність проведення виборів в Україні 2024 року, але Зеленський пояснював, що для цього потрібно вносити зміни до Виборчого кодексу, а також знайти кошти на організацію виборів (у мирний час ця сума, за його даними станом на 2023 рік, становила 5 млрд грн). Окрім того, щоб вони були легітимними, треба скерувати спостерігачів на передову.

Зеленський говорив, що готовий до виборів. У лютому 2024 року він висловив думку, що переміг би. "Зараз я маю найбільшу підтримку в суспільстві. Тому, якщо ми проведемо вибори зараз, то люди оберуть мене. Не треба говорити, що я намагаюся втриматися при владі. Я б виграв вибори, якби вони відбулися", – сказав тоді Зеленський.