Відео зі зверненням "стрільця", який здійснив замах на Трампа, виявилося фейком – журналіст BBC

Підозрюваний у стрілянині у Трампа був зареєстрований як виборець-республіканець, пише BBC
Фото: EPA

Федеральне бюро розслідувань підтвердило інформацію про особу стрільця, який скоїв замах на експрезидента США Дональда Трампа під час виступу на передвиборчому мітингу в Пенсильванії. Про це 14 липня написала BBC. Пізніше підтвердження було опубліковано і пресслужбою ФБР.

За даними правоохоронців, у Трампа стріляв 20-річний Томас Метью Крукс, уродженець Бетел-Парку в Пенсильванії.

Як повідомила Assosiated Press, Крукса було зареєстровано як виборця від Республіканської партії в Пенсильванії.

Однак відео із заявою нібито Крукса про ненависть до республіканців і Трампа, яке стрімко поширилося соціальними мережами, – неправдиве, заявив у соцмережі X журналіст-фактчекер BBC Шаян Сардарізаде. За його словами, користувач видав себе за стрільця, ймовірно, задля тролінгу.

Контекст:

13 липня під час виступу Трампа на передвиборчому мітингу в американському штаті Пенсильванія пролунали постріли, після чого його поспіхом вивели зі сцени співробітники спецслужби. На його голові біля вуха було видно, ймовірно, сліди крові. Унаслідок інциденту один із відвідувачів мітингу загинув і ще одна людина перебуває у важкому стані. Стрільця ліквідували. 

New York Post, посилаючись на власні джерела, повідомила, що стрільцем виявився 20-річний Крукс. Тимчасом різні Telegram-канали й акаунти в соцмережі X та Facebook почали поширювати імовірні фото Крукса, а також відео, на якому нібито він говорить, що ненавидить республіканців і Трампа.