Вища рада правосуддя вперше дозволила арешт судді

ВРП задовольнила клопотання ГПУ про взяття під варту судді Суворовського районного суду Одеси Костянтина Бобовського
Фото: vru.gov.ua

Вища рада правосуддя дала згоду на взяття під варту судді Суворовського районного суду міста Одеси Костянтина Бобовського, якого підозрюють у вимаганні.

Вища рада правосуддя (ВРП) на засіданні 12 березня задовольнила клопотання Генеральної прокуратури України (ГПУ) про затримання судді Суворовського районного суду міста Одеси Костянтина Бобовського, підозрюваного у вимаганні з метою отримання неправомірної вигоди. Про це повідомляється на сайті ВРП.

ГПУ просила про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, оскільки вважає, що Бобовський може чинити тиск на учасників судового засідання і використовувати зв'язки в правоохоронних органах для уникнення покарання. Також прокуратура підозрює, що затриманий може знищити докази у справі та виїхати за кордон.

Це перший випадок в історії України, коли ВРП розглянула питання надання згоди на арешт судді. До початку судової реформи питання недоторканності суддів було в компетенції Верховної Ради.

У листопаді 2016 року співробітники Служби безпеки України та Генпрокуратури затримали Бобовського під час передачі хабара в розмірі $2 тис.

Верховна Рада ухвалила закон про створення Вищої ради правосуддя в ніч на 21 грудня, 5 січня 2017 року він набув чинності.

Цей орган має замінити Вищу раду юстиції в рамках судової реформи.

Рада у складі 21-го члена наділена повноваженнями звільняти суддів із посади, переводити їх до іншого суду, давати згоду на затримання чи арешт судді.