Високий суд Лондона провів попередні слухання за позовом Порошенка проти BBC. Статтю до ухвалення рішення видалили

Порошенко і Трамп зустрілися 20 червня 2017 року
Фото: EPA (архів)

Адвокати президента України Петра Порошенка на слуханнях 7 лютого у Високому суді Лондона стверджували, що "розумна" людина з публікації BBC зробить висновок, що Порошенко був винен у виплатах за зустріч з американським лідером Дональдом Трампом. За даними BBC, у статті немає прямих тверджень, що Порошенко знав про виплати.

Телерадіокорпорація ВВС видалила із сайта публікацію про нібито проплачену зустріч президента України Петра Порошенка з американським лідером Дональдом Трампом. Про це повідомило BBC "Громадському".

Статтю вилучили, оскільки компанія очікує на рішення суду. У BBC уважають, що "діяли в інтересах суспільства", і мають намір продовжувати "захищати цю справу".

Новина зараз недоступна на сайті BBC.

У Високому суді Англії 7 лютого відбулися попередні слухання у цій справі, пише The London Economic.

Адвокати Порошенка стверджували, що "розумна" людина з публікації BBC зробить висновок, що Порошенко був "винен" у виплатах за зустріч із Трампом, а отже, в "серйозній корупції".

Захисники BBC зі свого боку говорили, що у статті "немає натяку на те, що Порошенко знав" про виплати.

Суддя Метью Нікклін заявив, що розгляне, чи можна в публікації побачити "серйозну корупцію" з боку Порошенка.

Порошенко і Трамп зустрілися 20 червня 2017 року в Білому домі у Вашингтоні. Після зустрічі український президент повідомив, що США підтримують територіальну цілісність України і виступають за продовження реформ у країні. Порошенко зазначив, що сторони досягли домовленості в галузі військово-технічного та економічного співробітництва. За словами Трампа, була "дуже-дуже гарна дискусія, і досягнуто значного прогресу".

23 травня 2018 року вийшла стаття ВВС, де повідомляли, що високопосадовий офіцер розвідки з Адміністрації Президента України заявив, що адвокат Трампа Майкл Коен отримав щонайменше $400 тис. за організацію зустрічі в Білому домі Трампа і Порошенка. Зазначають, що Трамп, найімовірніше, не знає про виплати.

В Адміністрації Президента України назвали викладену у статті інформацію брехнею і наклепом. Там додали, що подібна дезінформація є частиною кампанії з дискредитації українсько-американських відносин. Окрім того, в АП уважають цей факт "персональної атакою" на лідерів двох країн.

21 вересня стало відомо, що Порошенко подав до суду на BBC за наклеп. У позовній заяві йдеться, що Порошенко "отримав серйозний репутаційний збиток, пережив суттєвий стрес і збентеження", крім того, публікація завдала шкоди не тільки іміджу президента України, а і його репутації політика і підприємця. Представники президента України вимагають зобов'язати BBC визнати зміст публікації неправдивим, утриматися від подальшого оприлюднення аналогічних матеріалів, компенсувати шкоду, заподіяну наклепом, а також судові витрати.