Власник ZIK, NewsOne і "112 Україна" з 2014 року пов'язаний із бойовиками "ЛДНР" – ЦПК

Козак придбав NewsOne і "112 Україна" наприкінці 2018 року, ZIK – улітку 2019-го
Скріншот: 112.ua
Центр протидії корупції з'ясував, що нардеп Тарас Козак має бенефіціарний контроль над компанією, яка фінансувала гонконзьку фірму Arida Global Limited. Остання, зі свого боку, пов'язана з контрабандою в Україну вугілля з окупованих територій.

Кіпрська офшорна компанія власника телеканалів ZIK, NewsOne і "112 Україна" Тараса Козака фінансувала компанію, яка контрабандою постачала вугілля з "ЛДНР" в Україну. Про це повідомила виконавча директорка і членкиня правління "Центру протидії корупції" Дар'я Каленюк в блозі для "Української правди".

Каленюк зазначила, що 16 грудня 2014 року компанія "Центренерго" уклала договір із компанією Arida Global Limited із Гонконгу на постачання в Україну десятків тисяч тонн вугілля. Його мали закуповувати з Південної Африки, але 2016 року "Українська правда" виявила, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля Arida продавала державним ТЕЦ контрабандне вугілля з "ЛДНР".

Окрім того, ще 5 листопада 2013 року гонконгська Arida Global Limited підписала кредитний договір на $8 млн із кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Козак.

Каленюк підкреслила, що Козак зазначає бенефіціарний контроль над Hakail Limited у своїх щорічних деклараціях, починаючи з 2015 року до 2019-го. Окрім того, за даними державного реєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited – ще з 2012 року.

Згідно з аудиторськими звітами, за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014-й і 2015 роки $7,4 млн. Кредит надавали під 2,5% річних, його не застрахували заставним майном і мали повернути до 6 листопада 2015 року, однак цього не сталося – кіпрський офшор Козака списав борг.

Президент України Володимир Зеленський 2 лютого увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа Козака та трьох телеканалів.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припинено строком на п'ять років. Телеканали заявили про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу кума президента РФ, нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука. Їх "досить активно і часто відкрито використовують як інструменти чужий іноземної пропаганди в Україні", сказав Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Козак придбав NewsOne і "112 Україна" наприкінці 2018 року, ZIK – улітку 2019-го. Зеленський 2019 року заявляв, що Козак і Медведчук – це "одна історія" в контексті володіння українськими телеканалами.