"Внесок у врегулювання в Україні". Після повернення з Києва Моді поспілкувався з Байденом і Путіним

Моді був у Києві 23 серпня
Фото: president.gov.ua

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді поспілкувався телефоном про ситуацію в Україні з президентом США Джо Байденом і нелегітимним президентом країни-агресора Росії Володимиром Путіним. Про це індійський лідер повідомив у серії твітів у соцмережі Х.

"Сьогодні розмовляв із Байденом телефоном. У нас відбувся детальний обмін думками стосовно різних регіональних і глобальних питань, зокрема щодо ситуації в Україні. Я знову наголосив на повній підтримці Індією швидкого відновлення миру й стабільності", – написав Моді 26 серпня.

Білий дім прозвітував, що Байден обговорював із Моді поїздку індійського лідера до Польщі й України на минулому тижні, а також призначене на вересень засідання Генеральної Асамблеї ООН.

"Президент подякував прем'єр-міністру за його історичні візити до Польщі й України, [...] а також за його послання миру й постійну гуманітарну підтримку України, включно з її енергетичним сектором. Лідери підтвердили свою незмінну підтримку мирного вирішення конфлікту відповідно до міжнародного права на основі Статуту ООН", – розповіла пресслужба Байдена.

За п'ять годин після твіту про розмову з Байденом індійський політик повідомив і про розмову з "президентом" Путіним.

"Обмінявся думками щодо російсько-українського конфлікту й моїми думками щодо нещодавнього візиту в Україну. Знову підтвердив непохитну прихильність Індії підтримувати якнайшвидше, стійке й мирне врегулювання конфлікту", – заявив Моді.

За версією пресслужби Путіна, Моді розповів Путіну про свій візит в Україну й наголосив "на зацікавленості зробити внесок у можливе політико-дипломатичне врегулювання ситуації навколо України", а Путін традиційно жалівся на владу в Києві й так само традиційно згадував якихось "західних покровителів", "виклавши основні російські підходи щодо шляхів вирішення конфлікту".

Контекст:

Індія від початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, проте індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, із якою зберігає тісні зв'язки із часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, тим самим підтримуючи економіку країни-агресора.

8 липня Моді відвідав РФ уперше після початку її повномасштабного вторгнення в Україну. У день, коли Моді зустрічався з Путіним, російська армія масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, дитячу лікарню "Охматдит" у Києві. Президент України Володимир Зеленський тоді зазначав в Х, що "це величезне розчарування й нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день". Після цього МЗС Індії викликало посла України.

23 серпня Моді приїхав в Україну після візиту в Польщу. Біля меморіалу вбитим Росією дітям він із Зеленським ушанував пам'ять українських дітей, життя яких забрала російська агресія. Після цього відбулися переговори за участю лідерів країн.

Моді під час зустрічі зазначив, що Індія "підтримує повагу до суверенітету і територіальної цілісності" України. Також прем'єр Індії "кілька разів назвав війну війною", розповіли в ОП.

В інтерв'ю індійським ЗМІ, яке опублікували 25 серпня, Зеленський висловив думку, що Моді хоче миру більше, ніж Путін.