Волкер: Україна стала країною, де великий вплив здобула вкрай націоналістична меншість

Волкер уважає, що українські політики "намагаються виживати"
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Українські політики "дуже стурбовані" своїми політичними перспективами напередодні виборів, тому виступають за реінтеграцію регіонів, зазначив спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер.

Українські політики справді хочуть припинити конфлікт на Донбасі і відновити територіальну цілісність країни. Таку думку спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер висловив в інтерв'ю "Німецькій хвилі", відповідаючи на запитання, чи не використовують конфлікт на Донбасі для утримання влади.

"Україна стала країною, де великий вплив здобула вкрай націоналістична меншість. Більшість українських політиків не є ультраправими націоналістами, але вони мають бути обережними, щоб їх не запідозрили в тому, що вони не борються за суверенітет і територіальну цілісність держави. Тому вони повинні серйозно ставитися до того, як вони виглядають в очах суспільства. Вони мають виступати за реінтеграцію регіонів України, тому я не думаю, що вони зацікавлені в продовженні конфлікту", – сказав він.

Американський представник уважає, що українські політики "дуже стурбовані" своїми перспективами напередодні виборів.

"Намагаються виживати в середовищі, де протягом багатьох років не проводили якихось значних реформ. Вони не впевнені в позитивних результатах за умови, якби вони зараз зробили ті чи інші кроки. Якщо Україна коли-небудь справді збереться стати успішною країною з можливостями для зростання, успішності та безпеки – а це те, чого хочуть усі українці – їй доведеться врешті-решт зробити кілька великих кроків", – заявив Волкер.

18 січня Верховна Рада 280 голосами ухвалила закон “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях“.

Згідно з документом, тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей визнають частини території України, у межах яких незаконні збройні формування та окупаційна адміністрація встановили і здійснюють загальний контроль. Україна не відповідає за акти, ухвалені окупаційними адміністраціями.

Документом регулюють правові основи використання Збройних сил України на сході країни, Росію визнають агресором.

19 січня президент РФ Володимир Путін обговорив законопроект із членами Ради безпеки Росії.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що закон "перекреслює" Мінські угоди.

Президент України Петро Порошенко заявив, що російським окупантам неприємно, що їх назвали окупантами, і пообіцяв підписати законопроект, щойно той надійде до нього з Верховної Ради.

"На злодієві і шапка горить. Він хоче уникнути міжнародної відповідальності за свої злочини. Рефлексія Москви зайвий раз підтверджує, що ми ухвалили правильний закон", – заявив він.