"Вони облажалися 2014-го". Байден критикував реакцію Обами на вторгнення РФ в Україну – ЗМІ

Байден був розлючений, що Путіну "дали ліцензію" на продовження агресії
Фото: ЕРА

Президент США Джо Байден вважає недостатнім реагування експрезидента США Барака Обами на російське вторгнення в Україну 2014 року. Він говорив про це у приватних розмовах, зміст яких журналіст The Washington Post Боб Вудворд передав у своїй книжці "Війна", уривки з неї 8 жовтня опублікував CNN.

За даними Вудворта, перед початком повномасштабної війни, 2022 року, Байден звинувачував Обаму в тому, що той зробив недостатньо, щоб зупинити нелегітимного президента РФ Володимира Путіна ще на початку агресії. 

"Вони облажалися 2014 року, – сказав Байден своєму співрозмовнику. – Ось чому ми тут. Ми облажалися. Барак ніколи не сприймав Путіна серйозно". 

За даними Вудворта, Байден під час тієї розмови обурювався, що США нічого не зробили й у такий спосіб "дали Путіну ліцензію" на продовження агресії. Він навіть розлютився, сказавши, що "відкликає його довбану ліцензію", пише журналіст. 

У книжці також описано епізод, коли США в жовтні 2021 року дістали розвідувальну інформацію, яка переконливо свідчила про плани Путіна вторгнутися в Україну, застосувавши 175-тисячне військо. Байден і його радники вважали, що план РФ, який дістала їхня розвідка, "абсолютно серйозний", але їм було важко в це повірити. 

Директор ЦРУ Білл Бернс тоді нібито сказав, що "саме це Путін і планує зробити". 

Байден відповів, що це було б безумством. 

"Господи Ісусе! Невже мені доведеться розбиратися з тим, що Росія поглинає Україну?!" – вигукнув, за словами Вудворта, Байден. 

У цій самій книжці журналіст пише, що у грудні 2021 року Байден двічі надавав Путіну розвідувальні дані, які США мали у своєму розпорядженні, і під час однієї з розмов Путін "загрозливо" говорив про ризик ядерної війни, а президент США у відповідь нагадав, що таку війну неможливо виграти.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. Байден тоді був віцепрезидентом США.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. Перед повномасштабним вторгненням, навесні 2021 року, Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня ЗМІ з посиланням на західні розвідки почали повідомляти, що РФ знову стягує війська до кордону з Україною. Західні розвідки попереджали Україну про те, що Москва готується до вторгнення в Україну.