"Уперше за вісім років існування проєкту така лажа". Журналісти Bihus.info видалили розслідування про Киву

Джерело Bihus.info у правоохоронних органах надало їм для розслідування фото з іншої справи, повідомив керівник проєкту
Фото: Denys Bihus / Facebook

Журналісти проєкту розслідувань Bihus.info видалили відео про обшуки в будинку народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" (ОПЗЖ) Іллі Киви, під час яких нібито було виявлено готівкою понад 1,1 млн грн, приблизно $500 тис. та картину, на якій його зображено в образі італійського диктатора Беніто Муссоліні. Про це 2 грудня у відеозверненні повідомив керівник проєкту Денис Бігус.

Як з'ясували, джерело Bihus.info у правоохоронних органах надало їм для розслідування фото з іншої справи.

"Написаний нами матеріал не відповідає дійсності. Після того як ми проводили аналіз будинку Киви, який знайшли завдяки стриму [народного депутата від партії "Опозиційна платформа – За життя" Вадима] Рабіновича під час його обшуку, одне із джерел у правоохоронних органах написало, що є фото та матеріали з обшуку. У результаті в цьому наборі фотографій були фото з іншої справи", – сказав Бігус.

Він попросив вибачення у своєї аудиторії та ЗМІ, які оприлюднили результати розслідування.

"Ми багато років здобували вашу довіру, це надзвичайно важливо для нас. Прошу вибачення. Те, що це потрапило до ефіру, – моя лажа. Я сподіваюся, наступної помилки не буде взагалі", – зазначив Бігус.

Відео: BIHUS info / You Tube

Контекст:

15 жовтня, у день вбивства організатора українського націоналістичного руху в Західній Україні Степана Бандери, Кива оприлюднив відео, на якому він з автоматом у руках заявляє, що є лідером "антифашистського руху" в Україні. Наприкінці відео він стріляє з автомата в повітря і влаштовує феєрверк.

Через це відео було відкрито кримінальне провадження, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, не уточнивши, за якою статтею.

16 листопада Державне бюро розслідувань підтвердило обшуки в Киви через відео з автоматом.

Як повідомляють у розслідуванні журналістів Bihus.info, Кива живе у триповерховому будинку на вісім кімнат загальною площею 420 м&³2;, якого не згадано в його декларації. За даними журналістів, у березні минулого року його виставили на продаж за 21 млн грн або довгострокову оренду за 120 тис. грн на місяць.

У декларації Киви за 2020 рік із нерухомості вказано лише земельну ділянку (1480 м&³2;) у Соснівці Полтавської області та зареєстровану на доньку політика Катерину квартиру площею 49,1 м&³2; у Києві.

Кива уродженець Полтави, свого часу був радником на той момент міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. У 2014 році був у "Правому секторі", 2017 року оголосив, що став головою Соціалістичної партії України.

На позачергових виборах до Верховної Ради влітку 2019 року його обрали народним депутатом (№34 у списку ОПЗЖ).