Рада ухвалила за основу поправки до Сімейного кодексу, які дозволяють подавати на розлучення під час вагітності та протягом року після народження дитини

За законопроєкт у першому читанні проголосувало 232 депутати
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Верховна Рада України має намір дозволити одруженим парам подавати позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини й упродовж одного року після народження дитини. Відповідні зміни до Сімейного кодексу депутати ухвалили 10 серпня, проголосувавши в першому читанні за законопроєкт №5492, повідомляють на сайті парламенту. 

Чинний Сімейний кодекс допускає розлучення в цей період лише у випадках, коли один із подружжя вчинив кримінальний злочин щодо іншого або дитини, а також якщо батьківство щодо майбутньої дитини визнане іншою особою.

На думку авторів законопроєкту, розірвання шлюбу в період вагітності або коли дитині ще не виповнилося року, часто має важливе значення в сім'ях, де відбувається домашнє насильство, й розлучення – це спосіб його припинити. Окрім того, людина повинна мати право на захист навіть у разі загрози, не чекаючи насильства.

Законопроєкт №5492 пропонує:

  • виключити ч. 2, ч. 3, ч. 4 ст. 110 Сімейного кодексу, які регулюють питання неможливості подання позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини;
  • доповнити ст. 111 Сімейного кодексу ч. 2, яка передбачає, що в разі, коли причиною розірвання шлюбу є ознаки вчинення домашнього насильства, незалежно від результатів розгляду цивільних, кримінальних чи адміністративних справ щодо домашнього насильства, заходів щодо примирення подружжя суд не застосовуватиме.

За законопроєкт у першому читанні проголосувало 232 депутати.

Народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко повідомила, що обговорення цього законопроєкту було емоційним.

"Попри "скрєпи" в залі й дикі виступи деяких чоловіків, що не можна розривати шлюб, коли сім'я чекає дитину, 232 депутати підтримали такі зміни", – написала вона у Facebook.