Протягом 2017 року НАЗК провело 30 перевірок у державних органах та органах місцевого самоврядування

Минулого року НАЗК провело 12 позапланових перевірок
Скріншот: 112 Україна / YouTube

Національне агентство з питань запобігання корупції двічі протягом 2017 року проводило позапланові перевірки Державного агентства автомобільних доріг України.

У 2017 році Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело 18 планових та 12 позапланових перевірок організації антикорупційної роботи в державних органах влади та органах місцевого самоврядування. Про це повідомляють на сайті агентства.

У НАЗК зазначили, що серед найпоширеніших порушень законодавства було неподання та несвоєчасне подання декларацій та суттєвих змін у майновому стані; відсутність перевірок своїх службовців органами влади або неповідомлення про виявлені порушення.

Крім того, у низці випадків не було повністю виконано антикорупційні програми і не врегульовано конфлікт інтересів, на посади призначали людей, які не пройшли спеціальних перевірок. Також не було забезпечено умов для повідомлень про порушення: спеціальних телефонних ліній, офіційних сайтів, засобів електронного зв'язку.

Згідно з документами, планові перевірки проводили, зокрема, у міністерствах культури, інфраструктури, юстиції, молоді та спорту, економічного розвитку і торгівлі України. Водночас керівникам усіх зазначених міністерств було підготовлено припис про порушення вимог законодавства про етичну поведінку, попередження і врегулювання конфлікту інтересів та інших порушень.

Позапланові перевірки з боку НАЗК двічі протягом 2017 року проводили у Державному агентстві автомобільних доріг України – влітку і восени.

Кабінет Міністрів створив Національне агентство з питань запобігання корупції в березні 2015 року. Запуск НАЗК був однією з умов одержання Україною безвізового режиму з ЄС. Агентство займається аналізом електронних декларацій про доходи державних службовців.