Захист Януковича буде клопотати про повторний допит Порошенка

Адвокат Януковича: Порошенко мав витратити на допит достатньо часу
Фото: ЕРА

Адвокат екс-президента України Віктора Януковича заявив, що йому не дали можливості одержати відповіді на 200 запитань, які захисники підготували для допиту як свідка президента України Петра Порошенка.

Адвокати екс-президента України Віктора Януковича будуть просити про повторний допит в Оболонському районному суді Києва чинного президента Петра Порошенка як свідка у справі про державну зраду Януковича. Про це заявив адвокат екс-президента Віталій Сердюк після закінчення засідання Оболонського райсуду у середу, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"ГПУ намагалася подалі від захисту посунути свідка і не дати можливості провести його повноцінний допит. Усього годину суд дав можливість відповісти на запитання прокуратури. Коли справа дійшла до запитань захисту, майже кожне запитання суд знімав", – заявив він.

На думку адвоката, правоохоронці хотіли захистити Порошенка від незручних запитань, яких, за його словами, "у захисту і простих людей" накопичилося понад 200.

"Якщо Порошенко погодився виступати свідком, то мав спланувати і витратити на це достатньо часу, щоб кожен міг почути відповіді дійсно на незручні запитання... Ми будемо заявляти повторне клопотання про повторний виклик і допит як свідка Петра Олексійовича Порошенка", – підкреслив адвокат Януковича.

Сердюк додав, що суд "не без прохання президента" зробив усе, щоб максимально звузити допит.

"Ми вважаємо, що допит свідка Порошенка не відбувся. Це була його перша частина", – підсумував він.

В Оболонському суді Києва розглядають справу за обвинуваченням Януковича в держзраді. Йому інкримінують три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни), ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

21 лютого Оболонський районний суд Києва достроково припинив допит Порошенка.

"Умисно захисники ставлять запитання, які не стосуються цього кримінального провадження, не бажаючи вас допитувати. Я змушений перервати ваш допит, подякувати вам, що ви поставилися відповідально..." – сказав голова суду Владислав Дев'ятко.

Допит Порошенка тривав приблизно годину замість запланованих півтори години.

"Ви або злякалися допиту цього свідка, або умисно це зробили, щоб суд повинен був скористатися своїм правом і припинити допит", – звернувся суддя до захисту Януковича.

Суд оголосив перерву в засіданні до 10.00 22 лютого.