Заяви Лукашенка про накопичення білоруських військ біля кордону з Україною в ДПСУ назвали нагнітанням інформситуації

У ДПСУ зазначили, що ситуація на кордоні з Білоруссю – без змін
Фото: Державна прикордонна служба України / Facebook

Із боку Білорусі не фіксують змін чисельності білоруських військ уздовж кордону з Україною. Про це 18 серпня заявив "Українській правді" спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Журналісти попросили його прокоментувати опубліковану сьогодні заяву нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка про додаткове загострення на білорусько-українському кордоні наприкінці червня – на початку липня.

За його версією, українську армію посилювали на кордоні з Білоруссю, й "у відповідь" він начебто був змушений "майже третину армії перекинути додатково на посилення того, що було". Пізніше, стверджує Лукашенко, обидві сторони відвели свої війська від кордону.

Демченко зазначив, що "Лукашенко продовжує нагнітати інформаційну обстановку агресивними заявами, які не відповідають дійсності".

"Ситуація на кордоні з Республікою Білорусь – без змін. Як бачимо, риторика Лукашенка також не змінюється, постійно нагнітаючи ситуацію з регулярною періодичністю на догоду країні-терористці. Ми не спостерігаємо зараз збільшення техніки чи особового складу білоруських підрозділів біля нашого кордону", – пояснив він.

Контекст:

20 червня прикордонний комітет Білорусі заявив у Telegram, що фіксує "збільшення угруповання українських військових на кордоні з Україною". Нібито в Житомирській області сконцентровано різні підрозділи, включно з важким озброєнням на кшталт бронетранспортерів, бронемашин, зокрема американських Bradley, РСЗВ HIMARS, гаубиць М777, німецьких Gepard тощо.

21 червня в Білорусі розпочали раптову перевірку бойової готовності з'єднань і військових частин збройних сил країни. Там зазначили, що в перевірці візьмуть участь військові частини й підрозділи оперативних командувань, сил спеціальних операцій, ракетних військ і артилерії, військово-повітряних сил, а також війська протиповітряної оборони. Перевірку оголосили у Брестській і Гомельській областях, які межують з Україною.

30 червня начальник Генштабу збройних сил РБ Павло Муравейко заявив, що білоруські військові застосують ядерну зброю, яку передала Росія, у разі загрози незалежності Білорусі.

2 липня Лукашенко повідомив, що в Білорусі на бойове чергування вивели ракетні комплекси "Полонез" та "Іскандер". Він наголошував, що ситуацію на кордоні з Україною нагнітають через прибуття військового контингенту з Росії "для участі в параді".

13 липня Лукашенко заявив, що на кордоні з Україною нібито ліквідовано напруженість після "значної ескалації ситуації", яка виникла деякий час тому. Він доручив відвести війська від кордону з Україною в місця постійної дислокації.