Законопроєкти про держекоконтроль відкликали через значні корупційні ризики – нардеп

Муса Магомедов: Одно слово, майже рік роботи законотворців полетів псу під хвіст
Фото: gmk.center

У зареєстрованих законопроєктах екоінспекцію наділено надмірними повноваженнями, що відкриває можливості для корупції й тиску на бізнес, зазначив позафракційний нардеп Муса Магомедов.

Високі корупційні ризики стали причиною відправлення законопроєктів про державний екологічний контроль на доопрацювання. Про це заявив народний депутат України Муса Магомедов у блозі на сайті "Кореспондент".

"Роботу над створенням ефективної законодавчої бази для держекоконтролю доведеться починати з нуля. Подані на початку року до парламенту про нього законопроєкти за кілька місяців жорсткої критики все ж відправили на доопрацювання", – повідомив Магомедов.

Депутат написав, що комітет із питань екологічної політики та природокористування за підсумками засідання протягом 9 вересня створив робочу групу у складі представників громадськості, бізнесу та Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів для доопрацювання законопроєкту про екологічний контроль (№3091). Альтернативний йому законопроєкт №3091-1 члени комітету відхилили, а законопроєкт №3417 "Про засади проведення позапланових заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища" вирішили спробувати інтегрувати у №3091.

"Одно слово, майже рік роботи законотворців полетів псу під хвіст. Ось як буває, коли пишеш закон під конкретні запити державного органу з необмеженими корупційними апетитами", – підкреслив Магомедов.

За словами депутата, у зареєстрованих законопроєктах екоінспекцію наділено надмірними повноваженнями, що відкривало можливості для корупції й тиску на бізнес.

"Залишається сподіватися, що автори законопроєкту під час його доопрацювання (краще б – повного оновлення) сконцентруються на реальному захисті природи замість спроб замаскувати старі схеми в нових законах", – сказав Магомедов.

Президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що ухвалення законопроєкту про державний екологічний контроль (№3091) та впровадження його норм призведе до зупинення промисловості.

В Українській асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції вважають, що законопроєкт про екологічний контроль (№3091) створює значні корупційні ризики та загрожує тиском на підприємців.