"Залишиться непорушною". Радник Байдена запевнив, що ймовірна перемога республіканців на виборах до Конгресу США не зменшить допомоги Україні

Салліван: Я впевнений, що допомога Україні від США залишиться непорушною
Фото: president.gov.ua
Можлива перемога Республіканської партії на проміжних виборах до Конгресу США 8 листопада не вплине на підтримку України з боку Сполучених Штатів.

Про це 4 листопада у Києві на спільному брифінгу за підсумками зустрічі з главою Офісу президента України (ОПУ) Андрієм Єрмаком заявив радник з питань нацбезпеки президента США Джо Байдена Джейк Салліван. Відеозапис брифінгу опубліковано у Facebook ОПУ.

"Я впевнений… що допомога Україні залишиться непорушною. Так само думає і президент Байден. Буквально вчора тут [у Києві] були сенатори [Кріс] Кунс і [Роб] Портман – це демократ і республіканець, і вони чітко наголосили, що буде підтримка України у вигляді тих чи інших ресурсів, – сказав Салліван. – Я не говоритиму про внутрішню політику США… але допомога надавалася і надаватиметься… Ми плануємо, що будуть ресурси й голоси двох партій, щоб забезпечити це".

Лідер республіканців у Конгресі США Кевін Маккарті заявляв 26 жовтня, що вони не відмовлятимуться від допомоги Україні, але посилять нагляд "за будь-якими федеральними коштами".

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що двопартійна підтримка України з боку США збережеться і після проміжних виборів 8 листопада. На його думку, США "прямо" зацікавлені посилити обороноздатність України.

Контекст:

Після повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну 24 лютого Сполучені Штати активно підтримують Україну, регулярно надаючи озброєння і фінансову допомогу.

Зокрема, у США ухвалили закон про лендліз для України. Окрім того, у Пентагоні заявили, що Сполучені Штати планують забезпечити Україну зброєю на "місяці й роки наперед".

4 листопада США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $400 млн. Загалом, за даними Пентагону, США виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад $18,9 млрд із січня 2021 року. Із 2014 року Сполучені Штати виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад $21 млрд, з яких понад $18,2 млрд – від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року.