"Залишився 21 день. Іншого шансу не буде. Думайте". До Порошенка звернулися активісти ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Напад на Гандзюк розслідують із літа 2018 року
Фото: Хто замовив Катю Гандзюк? / Facebook

На виборах президента України третє місце у Херсонській області чинному главі держави Петрові Порошенку "забезпечили вбивці Гандзюк", уважають активісти ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Активісти ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" закликали президента України Петра Порошенка, який балотується на другий строк, перед другим туром виборів "знешкодити" людей, причетних до нападу на херсонську активістку. Звернення опубліковано у Facebook ініціативи 2 квітня.

"Петре Олексійовичу, цього разу заявою про те, що ви "розділяєте занепокоєння", відкупитися не вийде. Усе дуже серйозно. Команду людей, які входять у коло ваших поплічників, формували саме ви. Саме ви відповідаєте за дії та бездіяльність генерального прокурора та голови СБУ, за представників у БПП і ваших штабах у регіонах таких персонажів, як [заступник голови Херсонської облдержадміністрації] Євген Рищук, [екс-нардеп від Блоку Петра Порошенка] Андрій Гордєєв та інші. Ви цих чудовиськ "породили", на вас відповідальність і за їх знешкодження", – ідеться в заяві.

На думку авторів звернення, третє місце Порошенку на виборчих дільницях у Херсонській області главі держави "забезпечили вбивці Гандзюк".

"Залишився 21 день. Іншого шансу не буде. Думайте", – підкреслили представники ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Вони перерахували, чого саме чекають від Порошенка:

  • звільнити та притягнути до відповідальності Гордєєва і Рищука;
  • посадити фігуранта справи про вбивство Гандзюк, голову Херсонської облради Владислава Мангера;
  • публічно засудити мерів Одеси та Харкова Геннадія Труханова і Геннадія Кернеса;
  • сприяти зняттю недоторканності з нардепа з групи "Відродження" Геннадія Бобова;
  • сприяти розслідуванню справ про напади на активістів.

31 березня в Україні відбувся перший тур президентських виборів. У них узяли участь 39 кандидатів. Явка становила 62,8%.

Центральна виборча комісія опрацювала 99,84% електронних протоколів. У другий тур виборів виходять шоумен Володимир Зеленський (30,23% голосів) і президент Петро Порошенко (15,95%).

Гандзюк облили сірчаною кислотою вранці 31 липня 2018 року біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада активістка померла.

Поліція перекваліфікувала кримінальну справу про напад на активістку зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство", після чого передала у СБУ всі матеріали у справі.

11 лютого 2019 року голові Херсонської облради Владиславу Мангеру вручили повідомлення про підозру в організації вбивства Гандзюк. Генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив схему, згідно з якою Мангер замовив і частково оплатив напад на Гандзюк. Мотивом була особиста неприязнь через активну громадську діяльність, яка могла підірвати політичну та ділову репутацію Мангера, ідеться в тексті підозри.

Батько Гандзюк заявляв, що ймовірний організатор нападу на його дочку Олексій Левін співпрацював із Мангером, а також із Гордєєвим та Рищуком.

МангерРищук і Гордєєв спростували інформацію про свою причетність до вбивства.