"Залучаємо якнайбільше країн та лідерів заради України". Зеленський підсумував перший день зустрічей і переговорів у Японії на полях саміту G7

Зеленський прибув до Японії 20 травня, це перший його візит до країни з початку повномасштабної війни
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 19 травня у вечірньому відеозверненні підсумував "перший день зустрічей та переговорів" у Японії на полях саміту лідерів країн "Великої сімки".

Відеозапис промови Зеленського опублікували у Facebook Офісу президента.

"Координуємо позиції з партнерами, готуємо нові спільні кроки, – розповів президент. – Оборона: зброя, ППО, винищувачі. Залучаємо якнайбільше країн та лідерів заради України. Формула миру. Довготривалі програми підтримки України. Фінанси та економіка".

Зеленський зазначив, що під час зустрічі з прем'єркою Італії Джорджею Мелоні обговорив, "як можна зараз… посилити можливості захищати життя від російського повітряного терору", а з главою уряду Великобританії Ріші Сунаком – двосторонні відносини та оборону України.

За словами президента, у нього відбулася "серйозна розмова" з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

"Я поінформував про прогрес щодо нашої формули миру. Ми пройшли вже багато етапів із представленням формули лідерам і країнам із різних частин світу. Напередодні успішно представили формулу учасникам саміту Ліги арабських держав. І зробимо все, щоб залучення світу до нашої мирної ініціативи було максимальним із можливого. Вірю, що Індія візьме участь у відновленні міжнародного порядку, заснованого на правилах, які, очевидно, потрібні всім вільним націям", – вказав Зеленський.

"Об'єднання потенціалів України й усього ЄС" було темою зустрічі із президентом Євроради Шарлем Мішелем, продовжив Зеленський.

А під час "змістовної розмови" із президентом Франції Еммануелем Макроном обговорювали безпекову ситуацію, додав глава Української держави.

"Розглядаємо ті чи інші варіанти наших спільних оборонних та політичних дій. Так і цього разу… [Розмова] додає впевненості у нашому руху до перемоги України", – сказав Зеленський.

Він поінформував, що на зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцом подякував за "надзвичайно вагому підтримку Німеччиною нашого захисту".

"Це і ППО, і можливості нашої армії на землі, і нашої економіки, і нашої політики. Обговорили з Олафом, як можемо прискорити чесний мир для України, як можемо посилити нашу спільну роботу в рамках G7", – наголосив президент.

Зеленський висловив упевненість, що за підсумками візиту до Японії українська сторона повернеться "зі ще більшими можливостями" для сил оборони.

Контекст:

Зеленський прибув до Японії 20 травня, це перший його візит до країни з початку повномасштабної війни. Він вирушив до Хіросіми, де відбувається саміт G7, після візиту до Саудівської Аравії, де він виступив на саміті Ліги арабських держав і провів низку двосторонніх зустрічей.

У Японії Зеленський уже зустрівся з прем'єр-міністеркою Італії Мелоні, прем'єр-міністром Великобританії Сунаком, прем'єр-міністром Індії Моді, президентом Франції Макроном, канцлером Німеччини Шольцом, головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Також, за даними глави Офісу президента України Андрія Єрмака, у межах саміту G7 Зеленський проведе зустріч із президентом США Джо Байденом. ЗМІ писали, що Байден оголосить на саміті про новий пакет військової допомоги Україні.