"Запобіжник від диктатури вже неактуальний?" Реакція соцмереж на слова Данілова про необхідність "жорсткої президентської республіки"

Данілов виступив за "жорстку президентську республіку"
Фото: Олексій Данілов / Facebook
25 жовтня секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що виступає за "жорстку президентську республіку" у країні. "ГОРДОН" зібрав реакцію соцмереж на цю заяву.

"Залишилося лише запровадити право передавати владу спадкоємцю, але, враховуючи, що при призначенні на посади замість кадрових конкурсів у нас діє право спорідненості з "Кварталом 95", це мало кого здивує. Навіть у найжорсткіших президентських республіках президенти перебувають під мікроскопом уваги та відповідальності – це попри їхні величезні повноваження. Саме в цьому є справжня сила президентської форми правління", – зазначив політолог Сергій Таран.

"А давайте будемо обирати президента в РНБО? Дешево і сердито! І навіть якщозроблять 108 помилок у прізвищі, все одно оберуть Володимира Олександровича!" – відреагувала на заяву нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

Інший нардеп від "Європейської солідарності" Володимир Ар'єв у відповідь на слова Данілова порадив "провітрити в РНБО".

Журналіст Михайло Ткач подав свою версію того, як Данілов дійшов такого висновку.

"[Нардеп Микола] Тищенко: Хлопці, я придумав як нам обігнати "Європейську солідарність" по рейтингах!
[Президент Володимир] Зеленський: Як? Вигнавши тебе із фракції?
[Глава Офісу президента] Єрмак: Хіба можна?
Зеленський: Я вибачаюся… Дуже…
Тищенко: Я скажу в коментарі журналістам, що сало тепер коштує 50 грн, гречка – 12, а яловичина – 20, і у людей складеться враження, що жити стало легше!
Президент: Так люди ж підуть у магазин і зрозуміють, що ми їх обманули, а вони й так відчувають це щодня.
Тут Данілов не витримав, встав, вийшов із кабінету, повернувся до кабінету з тумбою для брифінгів, поставив її перед столом, сперся ліктем, задоволено примружився, відкрив теку, насунув окуляри на ніс і почав: ...На виконання доручення президента України Зеленського Володимира Олександровича пропоную перейти до жорсткої президентської республіки!
Єрмак: А зараз яка?
Зеленський: Навіщо?
Данілов: Щоб був один відповідальний!
Зеленський: Підставити мене хочеш?
Данілов: Ні…
Зеленський: Копаєш під мене?
Данілов: Ні…
Зеленський: Свиню мені підкладаєш?"

Журналіст Сергій Руденко заявив, що не розуміє таку ініціативу, оскільки вся влада вже в руках Зеленського.

"Ага – плавали, знаємо. Рівно до моменту, як тебе звільнять та посадять як лівого пацика, на якого можна все звалити", – відреагував журналіст Віталій Рождаєв.

Позафракційна депутатка Вікторія Гриб зазначає, що перехід до президентської форми правління – це втручання в Конституцію.

"Не зайвим буде нагадати, що Україна повернулася до парламентсько-президентської форми правління якраз після другого Майдану. Це було зроблено з єдиною метою – не допустити в майбутньому узурпації влади однією людиною, зберегти баланс, систему стримувань та противаг. Чи такий запобіжник від диктатури вже неактуальний?" – додала вона.