Заступник глави МВФ заявив, що забезпечені українці повинні оплачувати повну вартість спожитого газу

Ліптон: Ви не продаєте машину за однією ціною для бізнесу, і за іншою – для населення
Фото: imf.org

Підвищення цін на газ ніяк не вплине на малозабезпечених українців, оскільки вони отримують субсидії, зазначив перший заступник глави МВФ Девід Ліптон.

Перший заступник глави Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон заявив у інтерв'ю "РБК-Україна", що забезпечені українці повинні платити повну вартість газу.

"Забезпечені громадяни мають платити фактичну вартість палива. Адже, крім газу, люди звикли платити за будь-який інший товар рівно стільки, скільки він коштує. Наприклад, коли ви імпортуєте автомобіль, покупці знають, що вони мають заплатити повну вартість цього автомобіля. Ви не продаєте машину за однією ціною для бізнесу, і за іншою – для населення", – сказав він.

Немає нічого неймовірного в тому, щоб чекати від людей оплати за дійсно спожиті ресурси, якщо у них є для цього кошти, заявив Ліптон.

Перший заступник глави МВФ наголосив на важливості захисту малозабезпечених українців через систему субсидій.

"Нинішня система субсидування захищає більше 30% малозабезпечених громадян, таким чином, підвищення цін на газ на них ніяк не вплине. І всякий раз, коли Україна коригує ціни на газ для побутових споживачів, коригується і фінансування програми держпідтримки цих осіб", – зазначив він.

Із 1 квітня 2017 року в Україні для населення і підприємств теплокомуненерго діє ціна газу, установлена в розмірі 6957,9 грн за 1000 м&³3; (із ПДВ).

У липні 2017 року "Нафтогаз України" пропонував підвищити тариф майже на 19%. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що ціну на газ для населення, навпаки, буде знижено. У підсумку тарифу не змінили.

Агентство Reuters повідомило 6 жовтня, що Україна запропонує МВФ нову формулу розрахунку ціни на газ для населення, згідно з якою ціна залишиться незмінною до липня 2018 року.

18 грудня у МВФ заявили, що українські органи влади повинні відкоригувати ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт.

25 січня 2018 року президент України Петро Порошенко в інтерв'ю Bloomberg заявив, що уряд готовий врегулювати ціни на газ, але не вказав подробиць.

1 лютого постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман підтвердив вимоги щодо врегулювання цін на газ в Україні.

2 лютого прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в поточному опалювальному сезоні ціну на газ для населення в Україні піднімати не будуть. Він зазначив, що тривають переговори із МВФ щодо врегулювання цін на газ.

Кабінет Міністрів України на засіданні 28 березня продовжив спеціальні зобов'язання компанії "Нафтогаз України" щодо постачання газу для населення і підприємств теплокомуненерго без зміни ціни до 1 червня. Отже, ціни на газ для населення залишилися на попередньому рівні.