Завершення земельної реформи. Арахамія заявив, що ОПЗЖ і "Батьківщина" займаються "правковим тероризмом" і вимагають кадрових призначень

Арахамія: Торгуються. А ми нічого не будемо давати
Фото: sluga-narodu.com
Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що фракції "Опозиційна платформа – За життя" і "Батьківщина" вимагають кадрових призначень, на які в монобільшості не згодні.

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив 17 березня під час спілкування із журналістами, що парламентські фракції "Опозиційна платформа – За життя" і "Батьківщина" займаються поправковим тероризмом. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"["Батьківщина" і ОПЗЖ] просто тероризують. Вимагають кадрових призначень, які ми не будемо робити", – сказав він.

Журналістка запитала, яка саме партія висунула такі вимоги.

"Не буду я казати, це внутрішньопарламентська дискусія. Коротше, торгуються. А ми нічого не будемо давати. Я можу на камеру казати, що ми не будемо за правкотероризм жодну людину винагороджувати якимось чином", – відповів Арахамія.

"Ви ж бачите, як [лідерка "Батьківщини"] Юлія Володимирівна [Тимошенко] казала, що з нами в коаліцію, а потім – що ми якісь зелені крокодили, "нажимають кнопки бездумно". Я не знаю, яким чином вона хотіла з нами взагалі в коаліцію", – додав він, відповідаючи на уточнювальні запитання.

Журналісти зазначили, що Тимошенко, імовірно, розраховувала на посаду прем'єра в коаліційному уряді.

"Совет ей да любовь". У наступному парламенті", – відповів Арахамія.

Він зазначив, що, якщо за підсумками розгляду поправок до законопроєктів, необхідних для завершення земельної реформи, "нічого не зміниться", для ухвалення проєктів можуть скликати позачергові засідання.

Верховна Рада на засіданні 16 березня пройшла 160 поправок із 3128, які парламентарії подали до законопроєкту №2194 про передання землі за межами населених пунктів у комунальну власність. Сьогодні парламентарії продовжили розгляд поправок. До моменту виходу новини вони пройшли 198 правок.

Тимошенко назвала те, що відбувається в парламенті, "шабашем із продавлювання закону про продаж сільськогосподарської землі іноземцям без контролю держави".

Попереду в нардепів також голосування за законопроєкт №2195, який регулює проведення електронних аукціонів із продажу землі.

У березні 2020 року в Україні ухвалили закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Відповідно до закону, ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року. До 2023 року землю зможуть купувати тільки громадяни України, але не більше ніж 100 га землі в одні руки, із 2023 року землю дозволять купувати юридичним особам – резидентам України (не більше ніж 10 тис. га в одні руки). Чи продавати землю іноземцям, українці вирішать на референдумі. Державних та комунальних земель сільськогосподарського призначення не продаватимуть.

5 січня 2021 року міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко заявив, що протягом найближчих трьох років в Україні проведуть референдум про продаж землі іноземцям.