Зеленський доручив організувати зустріч із Путіним, Кива захистив дисертацію, церемонія "Оскара" відбулася. Головне за день

"Усе йде до того, що зустріч із Путіним відбудеться", вважає Зеленський
Фото: EPA (архів)
"ГОРДОН" подає огляд основних подій понеділка, 26 квітня.

Роковини трагедії на ЧАЕС

Рівно 35 років тому, 26 квітня 1986 року, в Україні сталася наймасштабніша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Державний архів Служби безпеки України оприлюднив секретні документи КДБ стосовно аварії на Чорнобильській АЕС.

1,6 млн постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи перебувають під наглядом медиків, заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

Міністерство культури України працює над тим, щоб Чорнобильську зону відчуження було занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО, повідомив глава відомства Олександр Ткаченко. У Прип'яті в річницю аварії на ЧАЕС провели мистецьку акцію, українські співаки записали пісню.

У Чорнобильській зоні відчуження планують побудувати сучасний контрольно-пропускний пункт, музей і місця відпочинку, повідомили в Офісі президента.

Зеленський заявив, що готовий до зустрічі з Путіним

Президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий до зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним. Він зазначив, що його "турбує не місце проведення, а зміст зустрічі". Зеленський доручив главі Офісу президента Андрієві Єрмаку організувати його зустріч із главою РФ. За словами Зеленського, "все йде до того, що зустріч із Путіним відбудеться".

Єрмак зі свого боку повідомив, що до Києва Путіна не запрошуватимуть.

Президент України також запропонував долучити до нормандського формату США, Великобританію та Канаду. У Кремлі вважають цю пропозицію "тривожним сигналом".

У дев'яти регіонах України протягом доби не зробили жодного щеплення  проти коронавірусу

У неділю, 25 квітня, в Україні зробили трохи більше ніж 1 тис. щеплень проти COVID-19. Обидві дози вакцини проти коронавірусу, як і раніше, ввели тільки п'ятьом українцям, двоє з них перше щеплення робили за кордоном.

Держспоживслужба побоюється, що за місяць у країні може з'явитися новий штам коронавірусу, який циркулює в Індії і Туреччині.

Кива захистив дисертацію

Нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю "механізми державного управління". Члени комісії проголосували одностайно: 13 – за. Проти не проголосував ніхто. На захисті нардеп не зміг відповісти на запитання про використане у тексті поняття, а потім запросив журналіста в туалет обговорити його дисертацію.

На запитання журналіста, навіщо Киві бути вченим, нардеп сказав: "Щоб свого часу керувати своєю країною".

Захист дисертації скандально відомим нардепом зумовив бурхливу реакцію в соцмережах. А львівський учений, кандидат медичних наук Олександр Ябчанка спалив свій диплом кандидата наук на знак протесту.

Журналісти Bihus.info проаналізували дисертацію і виявили в ній "багато води", "відсутність конкретики", а також підроблені супровідні документи.

Читайте також: "Віддати все зерно, худобу, урожай і молодшу доньку в колгосп імені Гетманцева". Реакція соцмереж на висловлювання нардепа про "амністію капіталів"

Росія висилає співробітника українського посольства

Росія оголосила персоною нон ґрата співробітника українського посольства в Москві. Україна найближчим часом вишле російського дипломата за принципом взаємності.

У Росії українця Марченка засудили до 10 років колонії за "шпигунство"

Олександра Марченка в Росії обвинувачують у контрабанді зброї і шпигунстві, йому присудили 10 років колонії суворого режиму. Сам він заявляє, що справу сфабриковано із застосуванням погроз і катувань. Правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв'язнем.

Великобританія ввела санкції проти 14 росіян у справі Магнітського

Великобританія 26 квітня занесла до санкційного списку 14 російських громадян, пов'язаних зі справою загиблого в московському СІЗО юриста Сергія Магнітського та ймовірним розкраданням із російського бюджету $230 млн, яке розслідував Магнітський.

Вибухи в Чехії могли бути частиною операції ГРУ РФ проти України

Вибухи в чеському Врбетіце 2014 року були частиною операції ГРУ Росії, метою якої було підірвати можливості України щодо закупівлі зброї і боєприпасів, необхідних для оборони у війні на Донбасі. Про це йдеться у спільному розслідуванні проєктів Bellingcat, The Insider та Respekt.cz.

У Лос-Анджелесі провели церемонію "Оскар"

У ніч на 26 квітня в Лос-Анджелесі відбулася 93-тя церемонія вручення нагород Американської кіноакадемії, яку перенесли через пандемію коронавірусної інфекції, відомий повний список лауреатів премії. "ГОРДОН" вів текстову онлайн-трансляцію заходу.