Зеленський ініціював низку законів із гарантіями учасникам Курської операції

Фото: president.gov.ua

У серпні Верховна Рада України має ухвалити оборонний законодавчий пакет. Про це президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні 15 серпня, запис якого опублікував його офіс у YouTube.

"Уже в серпні потрібне посилення деяких правових позицій нашої держави... Це рішення, які допоможуть і українським воїнам, і всьому українському суспільству, і нашим державним інституціям", – сказав він.

Президент пропонує парламенту закріпити гарантії учасникам операції в Курській області Росії й на інших територіях країни-агресора. Вони отримуватимуть абсолютно всі виплати та преференції, які передбачені для бійців на передовій.

Нове законодавство також закріпить гарантії іноземним громадянам, які воюють за Україну у складі Збройних сил.

"Це стосується, зокрема, тих наших воїнів, українських легіонерів, які наразі мають громадянство інших держав, але поки не України. Вони заслуговують бути нашими громадянами, громадянами України, і мають отримати таку шану від Української держави. Також це справедливо поширити й на їхніх рідних, на рідних наших героїв", – наголосив Зеленський.

Окремо в законі буде врегульовано механізм легалізації трофейної зброї, яку українські бійці виборюють у боях, додав глава держави.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула у Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію у Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

15 серпня на засіданні ставки Сирський поінформував про просування сил оборони на 35 км углиб РФ. За його даними, ЗСУ контролюють 82 населені пункти Курської області РФ.