Зеленський: Настає час для початку переговорів щодо членства України в ЄС. Ми знаємо, що могли мати статус кандидата 20 років тому

Україна зробила "все можливе" для виконання рекомендацій ЄС щодо євроінтеграції, зазначила Стефанішина 27 грудня

Фото: depositphotos.com
Україна давно заслуговувала на статус кандидата в члени Європейського союзу.

Про це 28 грудня у Раді під час щорічного послання заявив президент Володимир Зеленський. Відеозапис його виступу опубліковали у Facebook Офісу президента.

"Цього року ми зробили для України статус кандидата на вступ у Європейський союз. Але наше досягнення не тільки у цьому. Це лише частина досягнення. Україна заслуговує на цей статус давно. Ми знаємо, що років 20 тому ми могли там бути, мати цей статус. Зараз досягнення наше значно більше. Україна зцементовує Євросоюз і весь вільний світ боротьбою за свободу і мир. І це головний наш здобуток у зовнішній політиці за рік, що минає", – сказав Зеленський.

За його словами, "без України жодне об'єднання у світі не буде сильним", що є "очевидним для всіх".

"І саме тому в усіх країнах ЄС упевнена більшість громадян підтримала Україну та ідею приєднання України до ЄС і більшість бачить нас в Альянсі. Настає час для початку переговорів щодо членства України в Євросоюзі", – наголосив президент.

Зеленський подякував за це українським військовим.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії і заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно вона вирішить пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінку виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка із європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Більшість громадян України очікують, що за 10 років країна стане членом Європейського союзу, свідчать опубліковані 7 листопада результати соцопитування КМІС.