Зеленський назвав "принципове питання" для роботи української делегації в ПАРЄ

Присвячена ПАРЄ зустріч відбулася 17 лютого
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський задоволений роботою української делегації на останній сесії ПАРЄ, стверджують в Офісі президента.

17 лютого президент України Володимир Зеленський провів зустріч із представниками української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи та співробітниками Міністерства закордонних справ, також були працівники Офісу президента. Про це поінформував сайт глави держави.

"Зеленський задоволений роботою делегації України на останній сесії ПАРЄ", – ідеться в повідомленні.

Керівниця делегації, народна депутатка України від "Слуги народу" Марія Мезенцева розповіла, що остання поїздка делегації "була дуже результативною", а між її членами "панував конструктивний діалог і адекватна дружна робота".

Основним досягненням вона назвала "оскарження повноважень делегації РФ у ПАРЄ наданими фактами порушень, які відбуваються не тільки в Україні, а й в інших державах".

"Для нас принципове питання – пояснити в ПАРЄ, що таке "Кримська платформа", і запросити світову спільноту долучитися до відновлення міжнародного закону та територіальної цілісності й суверенітету України", – заявив Зеленський.

За словами Мезенцевої, запрошення приєднатися до "Кримської платформі" вітало "багато стратегічних партнерів і міжнародних друзів України, зокрема країни Балтії, Туреччина, Азербайджан, Данія, Швеція, Німеччина і багато інших".

Остання сесія ПАРЄ тривала з 25-го до 28 січня у змішаному форматі – члени асамблеї брали участь у роботі сесії дистанційно або очно у Страсбурзі.

28 січня вирішили 107 голосами "за" і 36 "проти" резолюцію з підтвердженням повноважень делегації РФ. Делегації різних країн, зокрема українська, пропонували свої поправки до проєкту резолюції, наприклад, ініціювали введення санкцій проти росіян за "дії, що суперечать принципам Ради Європи". Однак правки відхилив моніторинговий комітет ПАРЄ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи відмову ПАРЄ обмежити повноваження російської делегації, заявив, що ця ПАРЄ "зламалася" .

"Європейська правда" писала, що підтримка України в ПАРЄ впала "навіть у порівнянні з минулим роком".