Зеленський обговорив із прем'єром Бельгії протидію російській агресії, зокрема "пропаганді терору"

Де Кроо (на фото зліва) назвав розмову із Зеленським продуктивною
Фото: ЕРА

31 січня президент України Володимир Зеленський поспілкувався із прем'єр-міністром Бельгії Александером де Кроо. Про це він повідомив у Twitter.

"Подякував де Кроо за потужний попередній оборонний пакет, обговорили продовження співпраці, а також підтримку наших ініціатив у ООН, прискорення наступного санкційного пакету Євросоюзу", – написав Зеленський після телефонної розмови.

Він також зазначив, що Україна розраховує "на принциповість Бельгії стосовно недопуску російських атлетів" на літню Олімпіаду в Парижі 2024 року.

У відеозверненні за підсумками 31 січня Зеленський також розповів про розмову із де Кроо.

"Обговорили нашу співпрацю на міжнародних майданчиках, зокрема в ООН. Обговорили санкції проти Росії та черговий санкційний пакет. Також говорили й про взаємодію у захисті спорту та олімпійського руху від пропаганди терору", – пояснив він.

Про спілкування із президентом України твітнув і прем'єр Бельгії.

"Провів продуктивну розмову із Володимиром Зеленським про поточну військову та гуманітарну ситуацію в Україні. Ми також обговорили останню військову допомогу з Бельгії для підтримання боротьби України за свободу і мир. Наша підтримка українського народу залишається непохитною", – наголосив де Кроо.

Контекст:

Бельгія оголосила про надання Україні кулеметів і палива, 3 тис. автоматів і 200 протитанкових гранатометів уже на третій день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке сталося 24 лютого 2022 року.

Усього із 24 лютого, за даними бельгійського уряду, Бельгія виділила Україні військової допомоги на €146 млн. Про останній і найбільший на сьогодні пакет оголосили 27 січня 2023 року. Україні нададуть ракети AIM-120 AMRAAM, ручні протитанкові гранатомети LAW, протитанкові гранати, кулемети, автоматичні гвинтівки й легку бронетехніку. Вартість пакету – 92 млн.

Окрім того, Бельгія заморозила в межах санкцій 50,5 млрд російських активів. Планують, що ці кошти можуть бути використані для повоєнного відновлення України.