"Прогрес очевидно є". Зеленський анонсував євроінтеграційний тиждень для України

Зеленський: Готуємо нові реформи в Україні
Фото: president.gov.ua
У відеозверненні за підсумками 31 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що тиждень буде пов'язаний із прагненням України стати членом Європейського союзу.

"Фіналізуємо нашу підготовку до саміту Україна – ЄС, який запланований на цей тиждень. Загалом тиждень має бути повною мірою цього слова євроінтеграційним. Ми очікуємо новин для України", – сказав глава держави.

За його словами, Україна чекає на такі рішення партнерів у Євросоюзі, "які будуть відповідати досягнутому рівню взаємодії" між інститутами України та ЄС, а також "прогресу, який очевидно є, навіть попри повномасштабну війну".

"Сьогодні провів тривалу нараду з міжнародним блоком уряду та Офісу [президента]. Готуємо українські позиції для переговорів із представниками ЄС. І дуже важливо – готуємо нові реформи в Україні Реформи, які в багатьох аспектах змінять соціально-правову та політичну реальності – зроблять їх прозорішими та ефективнішими", – пояснив Зеленський.

Саміт Україна ЄС відбудеться 3 лютого у Києві.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що Україна зможе досягти "істотного стрибка вперед" на цьому саміті.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія та Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії і заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, необхідні для виконання умов Єврокомісії, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

2 січня 2023 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові із Зеленським вказала на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, заявили в Офісі президента.