Маасікас розповів, які питання обговорюватимуть на саміті Україна – ЄС

Маасікас: Коло питань доволі велике
Фото: ЕРА

На майбутньому саміті Україна – ЄС сторони обговорюватимуть низку актуальних питань. Про це 30 січня журналістам заявив посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас, повідомляє "Укрінформ".

"Перш за все є сигнал солідарності з Україною. Серед питань, які будуть обговорюватися, – звичайно, воєнна ситуація, мирний план президента [України Володимира] Зеленського, який отримав підтримку в ЄС. Ми бачимо затримки в наданні допомоги Україні як у військовій, так і в економічній, фінансовій, гуманітарній та енергетичних сферах тощо", – зазначив посол.

За його словами, також Брюссель зараз обговорює прогрес України в роботі над рекомендаціями ЄС, пов'язаними з наданням статусу кандидата на вступ у Євросоюз.

"Тож коло питань є доволі великим", – наголосив Маасікас.

Крім цього, він додав, що швидкість процесів євроінтеграції України залежить насамперед від неї самої.

Саміт Україна ЄС відбудеться 3 лютого в Києві.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що Україна зможе досягти "істотного стрибка вперед" на цьому саміті.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії та заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, необхідні для виконання умов Єврокомісії, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

2 січня 2023 року глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові із президентом України Володимиром Зеленським указала на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, заявили в Офісі президента.