3 лютого відбудеться саміт Україна – ЄС – представник Євросоюзу

Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу 28 лютого
Фото: depositphotos.com
3 лютого відбудеться саміт Україна – ЄС. Про це заявив офіційний представник Європейського союзу 22 грудня, повідомило Reuters.

Його проведуть глава Європейської ради Шарль Мішель і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Також ідеться про участь президента України Володимира Зеленського. У якому форматі буде присутнім український президент, Reuters не уточнило. Але, як заявив представник ЄС, для Зеленського є відкрите запрошення.

Місце проведення саміту також поки що невідоме.

Представник союзу зазначив: тема саміту, імовірно, полягатиме в тому, як ЄС може надалі підтримувати Україну в захисті проти російської агресії. Також Єврокомісія і Європейська рада оцінять шлях України до членства у блоці.

Контекст:

Минулий, 23-й саміт Україна – ЄС відбувся 12 жовтня 2021 року в Маріїнському палаці у Києві. Тоді в ЄС заявили, що залишаються відданими підтримці суверенітету і територіальної цілісності України.

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, а також висунула низку умов, які країна має виконати перед початком переговорів.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, заявляла віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За її словами, переговори про вступ України до Європейського союзу можуть розпочати у 2023 році.

13 грудня віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк заявила, що парламент виконав свої зобов'язання й ухвалив необхідні для євроінтеграції законопроєкти.