Зеленський обговорив із президентом Чилі російську агресію проти України та формулу миру

Зеленський розповів про розмову із президентом Чилі
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський провів розмову із президентом Чилі Габріелем Боричем. Про це він повідомив у Twitter.

"Подякував за співпрацю на міжнародних майданчиках. Обговорили подальшу консолідацію підтримки країн Латинської Америки. Привітали рішення Міжнародного кримінального суду [про видання ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна] і торкнулися теми створення спеціального трибуналу. Обговорили нашу формулу миру", – заявив він.

У вечірньому відеозверненні, опублікованому на сайті Офісу президента, Зеленський назвав розмову гарною.

"Оновили бачення нашими державами актуальної ситуації в міжнародних відносинах. Я поінформував пана президента про те, як саме Росія продовжує свою агресію. Поінформував і про те, як ми можемо протидіяти російському терору, протидіяти успішно. І найкращий доказ цього – це наш досвід. Уже набутий українцями досвід вигнання російських окупантів. Завдяки хоробрості наших воїнів, завдяки підтримці наших партнерів, які ніколи не змиряться з російським прагненням зламати міжнародний правопорядок", – сказав глава держави.

Борич після розмови написав у Twitter, що Чилі надаватиме Україні підтримку на всіх майданчиках "для досягнення необхідного миру". 

Контекст:

У серпні 2022 року Зеленський заявив, що дуже важливо, щоб країни Латинської Америки знали правду про війну в Україні і приєдналися до санкційної політики щодо Російської Федерації.

У січні 2023 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна планує серйозно зайнятися Південною Америкою у дипломатичній сфері та розробити Латиноамериканську стратегію.