Зеленський обговорив із Шольцом українську формулу миру й захист від ракетних ударів РФ

Зеленський поговорив із Шольцом телефоном
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, про що повідомив у Telegram.

Зеленський розповів, що подякував співрозмовнику за підтримку української ініціативи Grain From Ukraine (Німеччина виділила на неї €15 млн).

"Також обговорили реалізацію української формули миру і співпрацю щодо захисту України від російського ракетного терору", додав він.

Контекст:

За інформацією міністра оборони України Олексія Резнікова, РФ від початку вторгнення завдала по Україні понад 16 тис. ракетних ударів, водночас 97% об'єктів, які стали ціллю ударів Росії, – цивільні.

Із початку жовтня Росія веде масові обстріли критичної інфраструктури. Унаслідок обстрілів 23 листопада загинуло понад 10 людей, у кількох областях зафіксували влучання в об'єкти критичної інфраструктури.

Унаслідок ракетної атаки РФ 23 листопада українська енергосистема увійшла до блекауту, її поступово відновлюють, повідомляли в Міненерго. На вечір наступного дня дефіцит електроенергії становив 50%, до ранку 26 листопада він знизився до 30%, до ранку 27-го – до 20%. У понеділок вранці дефіцит різко зріс і о 10.00 становив 27%, аварійні вимкнення ввели по всій Україні. На ранок вівторка дефіцит ще зріс і становить 30%, проінформували в "Укренерго".