Зеленський: Перший корабель завантажується з початку війни. Ми готові до експорту українського зерна. Чекаємо сигналів від наших партнерів

Експорт зерна розпочнеться зі скерування кораблів, які не змогли вирушити в рейс через початок війни
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram
Президент України Володимир Зеленський підтвердив готовність України до запуску морського експорту зерна. Він опублікував у Telegram фото завантаження українського зерна на судно в морському торговельному порту Чорноморськ в Одеській області.

"Ми готові до експорту українського зерна. Чекаємо сигналів від наших партнерів щодо початку транспортування", – написав Зеленський.

Він наголосив, що для України важливо залишатися гарантом світової продовольчої безпеки.

"Поки хтось, блокуючи Чорне море, забирає життя в інших держав, ми даємо їм змогу вижити", – додав президент.

Зеленський під час робочої поїздки в Одеську область ознайомився із завантаженням українського зерна на судно-зерновоз Polarnet для подальшого експорту.

"Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати", – цитує президента його пресслужба.

За словами Зеленського, експорт зерна розпочнеться зі скерування кількох кораблів, які було завантажено, але які не змогли вирушити в рейс через початок війни. Він зазначив, що експорт може розпочатися найближчими днями.

"Наша сторона повністю готова. Усі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати", – пояснив президент.

За навантаженням зерна разом із президентом спостерігали посли країн G7, заступник голови представництва ЄС Ремі Дюфло, координатор системи ООН Оснат Лубрані. Зеленський обговорив із ними питання експорту зерна та міжнародної підтримки України.

Контекст:

Зеленський повідомив 23 травня, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання дзеркальних угод про морський експорт українського зерна (Україна підписала відповідний документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме). Агентство "Інтерфакс-Україна", посилаючись на текст документа, повідомило, що угода стосується безпечного судноплавства для експорту зерна, продуктів і добрив із морських портів Одеса, Чорноморськ та Південний протягом 120 днів із моменту підписання з можливістю продовження цього строку.

"Сторони не вчинятимуть жодних нападів на торговельні та цивільні судна, а також на портові засоби, що беруть участь у цій ініціативі", – ішлося в документі. Проте 23 липня російські окупанти атакували Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу "Калібр". Після цього страхування кораблів з українським зерном подорожчало у 200 разів.

27 липня Військово-морські сили ЗСУ поінформували про поновлення роботи в портах Одеса, Чорноморськ та Південний.

Глава Мінінфраструктури Олександр Кубраков заявив 25 липня, що Україна планує розпочати судноплавство з морських портів країни найближчими днями. Україна планує щомісяця експортувати Чорним морем до 5 млн тонн зерна з трьох морських портів. Якщо Росія продовжить обстріли портової інфраструктури, Україна перейде до плану Б, додав він.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський 25 липня розповів, що Україна зараз має зерно для експорту на $10 млрд. До кінця року ця цифра може зрости ще на $20 млрд.