Зеленський підписав закон щодо протидії антисемітизму

За порушення закону передбачено цивільно-правову, адміністративну і кримінальну відповідальність
Фото: depositphotos.com
Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні". Про це повідомляє Офіс президента.

"Документ має на меті створення законодавчого механізму для протидії антисемітизму в Україні та запобіганню його проявам задля захисту прав людини, запобігання випадкам ксенофобії, расизму та дискримінації. Імплементація цього закону сприятиме подальшому зміцненню культури толерантності в українському суспільстві", – ідеться в повідомленні.

Документ, зокрема, дає визначення терміну "антисемітизм" і вказує перелік його виявів. Також у законі є норма про заборону антисемітизму і його виявів.

За порушення вимог цього закону передбачено цивільно-правову, адміністративну і кримінальну відповідальність. Ідеться про право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої особі внаслідок антисемітизму.

Документ набуває чинності з дня, наступного після дня його опублікування.

Контекст:

Закон про протидію антисемітизму в Україні Рада ухвалила у другому читанні й у цілому 22 вересня. Документ визначає поняття антисемітизму й передбачає відповідальність за порушення законодавства про антисемітизм.

Президент України Володимир Зеленський 1 вересня цього року під час виступу в Музеї Голокосту у Вашингтоні сказав, що прибічники ідей нацизму, ксенофобії і нерівності не відіграють жодної ролі в Україні.

В інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung, яке опубліковано 31 травня, Зеленський заявив, що він сам є відповіддю на запитання про антисемітизм в Україні. За його словами, це явище у країні зараз "на найнижчому рівні".

Унаслідок Голокосту, масового знищення євреїв нацистами, у 30–40-х роках минулого століття в Європі загинуло приблизно 6 млн осіб – майже третина від загальної кількості євреїв у світі напередодні Другої світової війни. В Україні жертвами Голокосту стало орієнтовно 500 тис. євреїв.