Зеленський підписав закон про виділення додаткових 742 млн грн для судів

Підписаний Зеленським закон набуде чинності наступного дня після того, як його опублікують

Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 9 липня підписав закон №1558-ІХ, який передбачає внесення змін до держбюджету щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами.

Про це повідомила пресслужба глави держави.

У релізі зазначено, що працівники апарату судів несвоєчасно отримують зарплату.

"На 2021 рік заявлене фінансове забезпечення системи правосуддя складає лише 38,4% від потреби. Визначених бюджетом коштів не вистачає на виплату заробітної плати працівникам апаратів місцевих та апеляційних судів, навіть у межах обов’язкових мінімальних виплат. Закон, який підписав президент, дозволить врегулювати питання оплати їхньої праці", – ідеться в релізі.

Відповідний законопроєкт Верховна Рада ухвалила в другому читанні 17 червня.

У пояснювальній записці йдеться, що фінансування, яке заклали в бюджеті спочатку, недостатньо не тільки на виплату зарплати, а й на потокові витрати, зокрема надсилання кореспонденції та комунальні платежі.

Неналежне фінансування загрожує незалежності судів, а місцеві та апеляційні суди України з року в рік стикаються з такою проблемою, зазначають у документі.

Підписаний Зеленським закон набуде чинності наступного дня після публікації.

В Офісі президента уточнили, що виділення цих коштів дасть змогу "частково вирішити першочергову потребу у збільшенні обсягу видатків на виплату заробітних плат для працівників апаратів судів".

Контекст:

У 2020 році низка українських судів через дефіцит фінансування припиняла надсилання кореспонденції і, як заявляла глава апарату П'ятого апеляційного суду Світлана Плотницька, фактично зупиняла роботу.