Зеленський підписав закони про національний спротив і збільшення чисельності ЗСУ

Зеленський: Реалізація цих двох законів є потужним сигналом усім, що наша країна оборонятиметься
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про основи національного спротиву (№5557) і про збільшення чисельності Збройних сил України на 11 тис. військовослужбовців (№5558). Про це повідомили в Офісі президента 29 липня.

"Ці закони мають безпосередній стосунок до ССО, які отримують важелі для розвитку руху опору, зможуть поповнити свої лави новими фахівцями й надалі посилювати свій внесок у зміцнення обороноздатності нашої держави", – сказав Зеленський.

Зеленський упевнений, що реалізація цих двох законів "є потужним сигналом усім, що наша країна оборонятиметься, не допустить подій 2014 року і що захист України для нас – це всенародна справа".

Зеленський додав, що закон "Про основи національного спротиву" передбачає комплекс заходів, мета яких – розвиток територіальної оборони та руху опору, впровадження системи підготовки населення до національного спротиву.

"Заходи національного спротиву здійснюватимуться як на підконтрольній, так і на тимчасово окупованих територіях нашої держави", – сказав Зеленський.

Контекст:

Згідно із законом, ухваленим 2015 року, чисельність Збройних сил України не мала перевищувати 250 тис. осіб, зокрема 204 тис. військовослужбовців.

2014 року Росія окупувала Крим і почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають на Донбасі між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

У жовтні того самого року Міністерство оборони України спільно з громадськими організаціями почали обговорювати план створення системи територіальної оборони.

У листопаді 2015 року Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про територіальну оборону (№2489а). Документ пропонував внести до законів про місцеву державну адміністрацію, про оборону України, про військовий обов'язок і військову службу, про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України зміни, які б врегулювали питання підготовки та ведення територіальної оборони. Цей документ не ухвалили.