Зеленський подякував за підтримку України Нійністьо, який після виборів покине пост президента Фінляндії

Нійністьо не може балотуватися втретє на пост президента Фінляндії
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський 30 січня провів телефонну розмову із президентом Фінляндії Саулі Нійністьо. Про це глава Української держави поінформував в Х.

Зеленський розповів, що під час бесіди подякував Нійністьо за його особистий внесок у підтримку Фінляндією України.

"Це і два десятки оборонних пакетів, і потужний голос Фінляндії за євроатлантичну інтеграцію України й за консолідацію міжнародної підтримки, зокрема серед країн Глобального Півдня", – написав президент України.

Зеленський зазначив, що вірить у плідну співпрацю з наступним президентом Фінляндії.

"Також обговорили [з Нійністьо] ситуацію на полі бою, поточні безпекові виклики й підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії", – наголосив глава держави.

Нійністьо поінформував в Х, що обговорив із Зеленським українську формулу миру – її просування й забезпечення широкої підтримки.

"Фінляндія, як і раніше, твердо й рішуче підтримує Україну", – запевнив Нійністьо.

Контекст:

Президентом Фінляндії є зараз Нійністьо, посаду він обійняв у березні 2012 року, його переобрали 2018 року. Нійністьо не може балотуватися втретє на найвищий державний пост.

За підсумками першого туру виборів президента Фінляндії, який відбувся 28 січня 2024 року, визначилося двоє кандидатів, котрі продовжать боротьбу у другому турі 11 лютого, – Александер Стубб від Коаліційної партії та колишній глава МЗС Пекка Гаавісто.